"Κυκλώνει" την αγορά ακινήτων το Greco Fund

Τη θέση της στην ελληνική αγορά ακινήτων ισχυροποιεί η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Dromeus Capital, η οποία την περασμένη Παρασκευή ολοκλήρωσε συναλλαγή, ύψους 93 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση τεσσάρων κτηρίων γραφείων της Prodea Investments.

Το τίμημα υπερβαίνει περίπου κατά 21 εκατ. ευρώ την αξία αποτίμησης, με τη συναλλαγή να αποδεικνύει "την τρέχουσα δυναμική της ελληνικής κτηματαγοράς για ακίνητα με αξιόλογα επενδυτικά χαρακτηριστικά", όπως ανέφερε, ο επικεφαλής της Prodea Άρης Καρυτινός.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, φανερώνει, έως ένα βαθμό, πόσο ρηχή είναι η ελληνική αγορά ακινήτων όπου οι νέες αναπτύξεις είναι λιγοστές. Ως αποτέλεσμα, προκειμένου να επενδύσει σε ακίνητα προδιαγραφών η Dromeus Capital, έπρεπε η ΑΕΕΑΠ με το χαρτοφυλάκιο των 2 δισ. ευρώ να πουλήσει.

Κοντά στο στόχο για επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ

Η αγορά των τεσσάρων ακινήτων της Prodea αποτελεί μία από τις επενδύσεις της Dromeus Capital που αποτελεί τη διαχειρίστρια εταιρεία του Greco fund (Greek Real Estate COmpany Fund). Στο σχήμα που πραγματοποίησε την επένδυση συμμετέχουν και funds της Blackstone, η οποία έχει αγοράσει πέντε ξενοδοχεία του ομίλου Louis, προς 178,6 εκατ. ευρώ, συναλλαγή που ενέκρινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού μόλις την περασμένη Παρασκευή.

Η Dromeus, με επικεφαλής τον Αχιλλέα Ρίσβα, δίνει το "παρών" στην ελληνική αγορά από το 2012, οπότε δημιούργησε το hedge fund "Dromeus Greek Advantage Fund" που επικεντρώνεται στην εξαγορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων και στην απόκτηση μετοχών σε εισηγμένες ή υπό αναδιάρθρωση εταιρείες.

To 2018 λάνσαρε το GreCo fund που επενδύει σε ακίνητη περιουσία, έχοντας κάνει την παρθενική του εμφάνιση, μέσω της αγοράς, προς 26 εκατ. ευρώ, δύο ιδιοκτησιών της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική.

Το GreCo fund έχει ακόμη αγοράσει το κτήριο γραφείων Maroussi Plaza στην οδό Φραγκοκλησιάς στο Μαρούσι σε τίμημα της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, ενώ έχει αποκτήσει και το κτήριο που στεγάζει την Astra Zeneca στο Μαρούσι προς περίπου 6 εκατ. ευρώ. Έχει, ακόμη, πλειοδοτήσει και για την εξαγορά πέντε ακινήτων από την Bain Capital προς περίπου 25 εκατ. ευρώ, με τη συναλλαγή να βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης.

Το Greco Fund

Το Greco Fund, συμφερόντων Σταύρου Αδαμόπουλου και Αχιλλέα Ρισβά, επενδύει σε κατ’ εξοχήν ακίνητα εισοδήματος (income-producing), πλησιάζοντας, ύστερα από το σερί των συναλλαγών, τον αρχικό στόχο για επενδύσεις κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. ευρώ στο εγχώριο real estate.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αδαμόπουλος έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλων επενδυτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού (Merill Lynch, Deutsche Bank) μέχρι και το 2012. Κατόπιν, ίδρυσε και αποτελεί τον Managing Partner της επενδυτικής εταιρείας Crossborder Capital Partners στην Ελβετία.

Ο Αχιλλέας Ρισβάς, ιδρυτής και managing partner της Dromeus Capital, έχει προϋπηρεσία σε σημαντικά τραπεζικά ιδρύματα όπως η Merill Lynch και η Lehman Brothers.

capital.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!