GovTech Summit 2019: Ψηφιακή οικονομία, σύγχρονη διακυβέρνηση και αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών

Κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και νεοφυείς επιχειρήσεις συμμετείχαν στο GovTech Summit 2019 που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 14 Νοεμβρίου 2019, ανταλλάσσοντας απόψεις και εμπειρίες σχετικά με τη σύγχρονη διακυβέρνηση και τους τρόπους που αυτή μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Στο ετήσιο φόρουμ συμμετείχε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη για άμεση συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο τομέας του GovTech είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους στον χώρο της ψηφιακής οικονομίας συνολικά, με την αξία του σήμερα να υπολογίζεται στα 400 δισ. δολάρια. Το GovTech Summit 2019 που διοργανώθηκε από τον φορέα PUBLIC, υπό την αιγίδα του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron, της δημάρχου Παρισιού Anne Hidalgo και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τους δημόσιους λειτουργούς, τους startuppers και τους επενδυτές να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους που μπορούν να ξεκλειδώσουν τη δυναμική τους, βελτιώνοντας έτσι τις δημόσιες υπηρεσίες και ενδυναμώνοντας τους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια του εν λόγω φόρουμ που διοργανώνεται μια φορά τον χρόνο, κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και νεοφυείς επιχειρήσεις ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με τη σύγχρονη διακυβέρνηση και τους τρόπους που αυτή μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η Ελλάδα συμμετείχε στην εκδήλωση με προσκεκλημένο ομιλητή τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο Υπουργός συμμετείχε στο πάνελ «Creating Condition's for Europe's GovTech Moment», με συντονίστρια την Πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabić και συμμετέχοντες τον Ulrich Hörning (Δήμαρχο για ψηφιακές υποθέσεις, Leipzig), τον Faruk Tuncer (Ιδρυτή Polyteia), τον Francois Bodin (VP, Head of Industry, SAP), την Barbara Ubaldi (Επικεφαλής Ψηφιακής Διακυβέρνησης, OOΣΑ). Οι θεματικές που καλύφθηκαν περιλάμβαναν μεταξύ άλλων το χρηματοδοτικό οικοσύστημα και τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.

«Το γεγονός ότι το νομοθετικό πλαίσιο προμηθειών της ΕΕ είναι πιο ευέλικτο για έναν δρόμο απ’ ό,τι για ένα έργο πληροφορικής αντανακλά ανάγκες μιας άλλης εποχής και είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Αυτό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, όχι αμιγώς ελληνικό, εμείς έχουμε επιπλέον τις δικές μας αγκυλώσεις. Αλλά είναι παράλογο, η πληροφορική εξελίσσεται, οι τεχνολογικές ανάγκες μεταβάλλονται διαρκώς, το νομοθετικό πλαίσιο δεν εξελίσσεται εξίσου γρήγορα. Προτείνουμε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο GovTech Summit 2019.

Στη συνέχεια ο Υπουργός επισήμανε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της στον τομέα του GovTech: «Το ότι μπορούμε να μοιραστούμε καινοτομίες μεταξύ μας και το ότι είμαστε 28 μας δίνει τη δυνατότητα να δρα κάθε χώρα σαν ένα ιδιότυπο εργαστήριο καινοτομίας» συμπλήρωσε. Κλείνοντας, έθεσε ως κύριο ζητούμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να χτίσουμε γέφυρες συνεργασίας και κουλτούρα ανταλλαγής τεχνογνωσίας με ταχύτητα, μαθαίνοντας ο ένας από τα λάθη και τις επιτυχίες του άλλου».

Στο πλαίσιο του φόρουμ έλαβε χώρα και o διαγωνισμός PitchGovTech. Οι επιλεγμένοι προκριθέντες είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπους και μια κριτική επιτροπή απαρτιζόμενη από επενδυτές, επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα. Φετινή νικήτρια του διαγωνισμού ήταν η start up εταιρεία Cyan Forensics που με έδρα το Εδιμβούργο παρέχει λογισμικό ανίχνευσης δυνητικά επιβλαβών εικόνων σε hardware και online, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Στο φετινό GovTech Summit 2019 συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabić, η Πρόεδρος της Εσθονίας Kersti Kaljulaid, η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Florence Parly, η σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για τις ψηφιακές πόλεις και τα ψηφιακά δικαιώματα Francesca Bria, ο Υπουργός Επικρατείας της Βρετανίας για θέματα Υγείας Matthew Hancock, ο Υπουργός Επικρατείας για την Ψηφιακή Πολιτική της Γαλλίας Cedric, ο Υπουργός Ψηφιοποίησης της Νορβηγίας Nikolai Astrup, η Γενική Διευθύντρια Πληροφορικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Gertrud Ingestad και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Mircea Geonă.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Παρίσι, ο Κ. Πιερρακάκης είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Angel Gurria. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός παρουσίασε στον Α.Gurria τις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης. Συζητήθηκαν επίσης οι πιο πρόσφατες βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στα θέματα της απλούστευσης διαδικασιών και της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. Ακολούθησε σειρά συναντήσεων και συσκέψεων με στελέχη του Οργανισμού με αντικείμενο τους τομείς δράσης του ΟΟΣΑ και με τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας με τη χώρα μας στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού και του διοικητικού εκσυγχρονισμού της.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, GovTech Summit


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!