Τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες βλέπει στην Ελλάδα η Bank of China

Τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες για τον τραπεζικό τομέα αλλά και γενικότερα για την ελληνική Οικονομία, βλέπει η Bank of China, η μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως, η οποία απέκτησε άδεια λειτουργίας στην ελληνική αγορά και ξεκίνησε τις εργασίες της την 1η Νοεμβρίου με υποκατάστημα στην Αθήνα (Λ. Μεσογείων 2).

Χθες το βράδυ, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός, είχε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Bank of China, Liu Liange και τη Γενική Διευθύντρια, Zhou Lihong.

Ο κ. Ζαββός συζήτησε με τους Κινέζους τραπεζίτες τις μεγάλες ευκαιρίες που δημιουργεί η υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής για επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς και τις δυνατότητες που ανοίγονται σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Οι Κινέζοι επενδυτές εξέφρασαν ενθουσιασμό για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα και το κάλεσμά του για επενδύσεις στην Ελλάδα και συνεχάρησαν την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία της να υλοποιήσει το σχέδιο Ηρακλής, το οποίο αποτελεί μια συστημική λύση για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων.

Όπως δήλωσαν στον υφυπουργό Οικονομικών, το σχέδιο αυτό ανοίγει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες για τον τραπεζικό τομέα αλλά και γενικότερα για την ελληνική οικονομία. Ζήτησαν δε να μάθουν:

πώς θα κινηθούν οι τράπεζες μετά τον Ηρακλή στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται σε ποιους τομείς θα εστιάσουν τα νέα επιχειρηματικά τους μοντέλα, πώς θα μπορέσουν οι τράπεζες να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ελληνικών αλλά και των ξένων εταιρειών που σκοπεύουν να επενδύσουν στην Ελλάδα με βάση το εμπροσθοβαρές σχέδιο της κυβέρνησης για την ελληνική Οικονομία.

Έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στο κομμάτι του fintech και των συστημάτων πληρωμών, τομείς στους οποίους η Bank of China πρωτοστατεί.

Με αφορμή τον Ηρακλή και την ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα οι Κινέζοι επενδυτές εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε τομείς εντάσεως κεφαλαίου (capital intensive), στην ελληνική βιομηχανία, στο corporate finance και σε τομείς όπως:
  • εναλλακτικές πηγές ενέργειας
  • τουριστικών εγκαταστάσεων μεγάλης εμβέλειας
  • αγορά τροφίμων
  • μεταλλευτικές εταιρείες
  • κατασκευαστικές εταιρείες

Ο κ. Ζαββός επεσήμανε ότι ο τραπεζικός τομέας αλλά και το Χρηματιστήριο βρίσκονται στην κορυφή της κυβερνητικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Σκοπός είναι μεσοπρόθεσμα ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία αλλά και να αποκτήσει ξανά ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια ως αρωγός των ελληνικών εταιρειών στη μετά την κρίση περίοδο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία βάση ενός πιο συγκεκριμένου προγράμματος που θα αφορά τόσο τον τραπεζικό τομέα όσο και τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!