Μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού επιλέγουν τις ελληνικές Startups!

Η ελληνική Startup «βιομηχανία» μεγαλώνει διαρκώς, και οι επιχειρήσεις που απευθύνονται σε εταιρικούς πελάτες συνεισφέρουν μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης.

Αυτό είχαμε δει και καταγράψει στο σχετικό αφιέρωμά στου 3ου τεύχους του περιοδικού Startupper Mag με τις ελληνικές «παγκόσμιες» Statups, με παρουσία και πελάτες σε όλο τον κόσμο και σε άκρως ανταγωνιστικές αγορές όπως η αμερικανική.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Marathon VC αποκαλύπτεται ότι ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ελληνικών startups επιχειρηματικού λογισμικού (enterprise software) επιλέγονται με επιτυχία ως προμηθευτές μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί να τις αναδείξει, υπογραμμίζοντας τα χαρακτηριστικά και τις θετικές τους προοπτικές.

Η υποστήριξη εταιρειών αυτού του βεληνεκούς προϋποθέτει συνδυασμό ταλέντου, προϊόντων και διαδικασιών παγκόσμιας κλάσης που ανταποκρίνονται στις υψηλότερες προδιαγραφές. Κατ’ επέκταση, οι εργαζόμενοι σε αυτές τις startups αναπτύσσουν τις τεχνικές και λειτουργικές δεξιότητές τους καθημερινά, οι ιδρυτές τους γίνονται περισσότερο φιλόδοξοι, και το προφίλ της ελληνικής startup βιομηχανίας βελτιώνεται στα μάτια επενδυτών και αγοραστών.

Στην παρακάτω έρευνα υπάρχουν 20 ελληνικές εταιρείες enterprise software που παρέχουν τα προϊόντα τους σε εταιρείες που απαρτίζουν το Fortune Global 2000, την λίστα με τις 2000 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, μαζί με μερικούς από τους περισσότερο επιφανείς πελάτες τους. Η μελέτη περιλαμβάνει εταιρείες που ιδρύθηκαν πρόσφατα, στην πλειονότητα τους την τελευταία δεκαετία, και διατηρούν σημαντικό τμήμα του προσωπικού τους στην Ελλάδα – περιλαμβανομένου τμήματος έρευνας και ανάπτυξης.

Η λίστα δεν είναι εξαντλητική, ωστόσο είναι ενδεικτική. Για να την εμπλουτίσουμε, τόσο η Marathon όσο και εμείς μέσω του Westart.gr , καλούμε τις εταιρείες σε παρόμοια θέση να επικοινωνήσουν στα email kourkoutas@startupper.gr όσο και στο chris@marathon.vc για να εμπλουτιστεί λίστα.


Μία πιο κοντινή ματιά αναδεικνύει, για παράδειγμα, τα εξής: Η πλατφόρμα μάρκετινγκ της πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο. Η μηχανή προσλήψεων του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού αερομεταφορέα. Η πλατφόρμα εκπαίδευσης των εργαζομένων της μεγαλύτερης αλυσίδας εστιατορίων στις ΗΠΑ. Η πλατφόρμα προσφορών και συμβολαίων του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου της Αμερικής. Η υποδομή δεδομένων πραγματικού χρόνου των μεγαλύτερων τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρώπη. Όλα αυτά και πολλά περισσότερα υποστηρίζονται από enterprise software made in Greece! Επίσης, τα παραπάνω αποτελούν μονάχα την κορυφή του παγόβουνου, καθώς οι περισσότερες σχέσεις πελατών-προμηθευτών αυτού του μεγέθους δεν γίνονται δημόσια γνωστές.

Χιλιάδες στελέχη εργάζονται σήμερα σε αυτές τις ελληνικές startups, αποκτώντας καθημερινά γνώσεις και παραστάσεις του υψηλότερου δυνατού επιπέδου, υποστηρίζοντας τους πιο απαιτητικούς εταιρικούς πελάτες στον κόσμο. Μηχανικοί, προγραμματιστές αλλά και επαγγελματίες κάθε ειδικότητας, από την υποστήριξη και τους ανθρώπινους πόρους, ως το μάρκετινγκ, τα οικονομικά και τις πωλήσεις, δημιουργούν κορυφαία προϊόντα τεχνολογίας και τις εταιρείες πίσω από αυτά, αποκτώντας πρακτική εμπειρία που είναι περιζήτητη σε όλο τον κόσμο.

«Για εμάς, αυτά ακριβώς τα στελέχη και οι συνάδελφοί τους σε αντίστοιχες εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποτελούν το μεγαλύτερο κεφάλαιο της ελληνικής startup βιομηχανίας. Η έντονη δυναμική που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μία κρίσιμη μάζα – σήμερα, δημιουργούνται περισσότερες ελληνικές startups από ποτέ, με τη φιλοδοξία και τα εχέγγυα να αποκτήσουν πελάτες αυτού του βεληνεκούς. Η παραπάνω λίστα μοιάζει να είναι μονάχα η αρχή», τονίζει η Marathon Venture Capital σε σχετική της ανακοίνωση.

startupper.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!