Την πρώτη μεγάλη άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα φέρνει η συμφωνία της Τρ. Πειραιώς με την Intrum

Την πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στην Ελλάδα και την πρώτη τέτοιου μεγέθους που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στη χώρα σουηδική εταιρία, αποτελεί η είσοδος της Intrum στην ελληνική αγορά διαχείρισης των NPLs, κατόπιν της συμφωνίας της με την Τράπεζα Πειραιώς και την ίδρυση της Intrum Hellas. Η Intrum είναι ο μεγαλύτερος "παίκτης" στην αγορά NPLs της Ευρώπης, με ιστορία 100 ετών, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, με κεφαλαιοποίηση 3,5 δισ. ευρώ, ενώ απασχολεί περίπου 10.000 εργαζόμενους σε 24 χώρες.

To deal των 410 εκατ. ευρώ παρουσίασαν σε εκπροσώπους του Τύπου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου και ο Πρόεδρος και CEO της Intrum, Mikael Ericson. Ο επικεφαλής της Intrum τόνισε ότι η είσοδος της Intrum στην ελληνική αγορά συνιστά μακροπρόθεσμη επένδυση, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ποιότητα του μάνατζμεντ και του ανθρώπινου δυναμικού της Τράπεζας Πειραιώς στο κομμάτι διαχείρισης των NPLs. Όπως είπε, στόχος της Intrum Hellas θα είναι να δώσει μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις αποπληρωμής στους οφειλέτες της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως σημείωσε, φιλοδοξία της Intrum είναι να αναλάβει τη διαχείριση χαρτοφυλακίων και τρίτων. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για τη σύσταση της Intrum Hellas, προβλέπει συμμετοχή 80% της Intrum και 20% της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ το αντικείμενο της διαχείρισης είναι τα υφιστάμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας και η διαχείριση των ιδιόκτητων ακινήτων (REOs), συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, επεσήμανε τον χρόνο – ρεκόρ μέσα στον οποίο ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την Intrum, η οποία ανακοινώθηκε στις 3 Ιουνίου 2019. Όπως τόνισε, το γεγονός ότι πλέον η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά έναν ανεξάρτητο διαχειριστή για τα κόκκινα δάνεια, της δίνει την ευχέρεια να προχωρήσει άμεσα τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, συμμετέχοντας στο σχήμα "Ηρακλής" της κυβέρνησης.

Τόσο ο κ. Μεγάλου, όσο και ο κ. Ericson αναφέρθηκαν στο προσωπικό των 1.000 ατόμων που μετακινήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς και εργάζεται πλέον στην Intrum Hellas. Όπως είπαν, εξαίροντας την ποιότητα των εργαζομένων, για τους εργαζόμενους αυτούς διανοίγονται σημαντικές προοπτικές καριέρας. Ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι από τη μετακίνηση των εργαζομένων, η Τράπεζα Πειραιώς επωφελείται με σημαντική μείωση λειτουργικού κόστους. Για όσους εργαζόμενους δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση της Τράπεζας για μετακίνησή τους στην Intrum Hellas, η Τράπεζα Πειραιώς "τρέχει" πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, προσφέρει εναλλακτικές θέσεις απασχόλησης όπου υπάρχουν (και γεωγραφικά) στην Τράπεζα, ενώ ανοιχτή παραμένει και η δυνατότητα μετάβασής τους στην Intrum Hellas.

capital.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!