Ολοκληρώνεται το Κτηματολόγιο και ξεκινούν τα πρόστιμα

Σειρά μέτρων για να μπορέσει το Κτηματολόγιο να ανταποκριθεί στις επόμενες κρίσιμες φάσεις ολοκλήρωσης του ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος

Τα μέτρα αφορούν σε νομοθετικές και οργανωτικές παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κτηματολογίου σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες και την ενίσχυση της συνεργασίας του Ελληνικού Κτηματολογίου με επαγγελματίες

Η συλλογή δηλώσεων που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο α εξάμηνο του 2020 οπότε και θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα για όσους δεν υπέβαλαν δήλωση ιδιοκτησίας Τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής θα είναι ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης καθώς και με την αξία των δικαιωμάτων

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι υποβολές δηλώσεων σε 21 Περιφερειακές Ενότητες
Συνολικά μέχρι σήμερα από τα εκτιμώμενα από τους ειδικούς 39,1 εκατομμύρια συνολικά δικαιώματα:

- Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 13 εκατομμύρια (33%). Πρόκειται για περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, κυρίως σε αστικές περιοχές, και στις οποίες λειτουργεί κανονικά το κτηματολόγιο.

- Είναι σε προχωρημένη επεξεργασία 7,5 εκατομμύρια (19%). Αφορούν περιοχές υπό κτηματογράφηση, που όμως έχει ολοκληρωθεί η περίοδος συλλογής δηλώσεων και έχουμε πάει σε επόμενα στάδια.

- Είναι σε εξέλιξη συλλογή δηλώσεων για 15 εκατομμύρια δικαιώματα (39%). Πρόκειται για τις 34 συμβάσεις που τρέχουν σήμερα και στις οποίες συλλέγονται δηλώσεις.

- Εκκρεμούν 2,7 εκατομμύρια δικαιώματα (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα, είναι για τις συγκεκριμένες 5 περιφερειακές ενότητες.

800.000 δικαιώματα (2%) αφορούν την μετάβαση από το παλαιού τύπου Κτηματολόγιο, το οποίο είναι από τον καιρό της Ιταλοκρατίας, στα νησιά Ρόδος, Κως και Λέρος στο νέο Κτηματολόγιο.

Τον Νοέμβριο λήγουν οι προθεσμίες σε 10 Περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα στις:

- Καστοριάς/Φλώρινας
- Στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων
- Ευβοίας
- Αχαΐας
- Μεσσηνίας
- Λακωνίας
- Αργολίδας/Κορινθίας
- Δυτικής Αττικής/ Νησιών Αττικής
- Σάμου/Χίου/Ικαρίας
- Αιγίου

Τέλος το Δεκέμβριο λήγουν οι προθεσμίες στα νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη.
Νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Μέσα στο α εξάμηνο του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η ηλεκτρονική παραγγελία, πληρωμή και χορήγηση πιστοποιητικών από τα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα η υποβολή συμβολαίων στα Γραφεία του Φορέα από τον συμβολαιογράφο, η ηλεκτρονική υποβολή λοιπών πράξεων (δικαστικών αποφάσεων, κα) στα Γραφεία του Φορέα από τον δικηγόρο ή δικαστικό επιμελητή, και η εξ αποστάσεως έρευνα στα κτηματολογικά στοιχεία για όλες τις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση.

Επιπλέον, ηλεκτρονικά θα γίνεται ο προδικαστικός έλεγχος, καθώς θα δίνει πλέον τη δυνατότητα απευθείας σύνδεσης της εργασίας του μηχανικού με τη λειτουργούσα βάση του Κτηματολογίου. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται άμεση πληροφόρηση, κάτι που στο παρελθόν ήθελε μήνες, καθυστερώντας την υλοποίηση δικαστικών αποφάσεων σε περιπτώσεις αγωγών που αφορούσαν χωρικές μεταβολές.

ered.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!