Μεγάλες ανατροπές στην κτηματαγορά

Μεγάλες ανατροπές στην οικοδομή και την κτηματαγορά φέρνουν οι ρυθμίσεις των τελευταίων μηνών καθώς αλλάζει ο ανταγωνισμός δίνοντας το πλεονέκτημα στα "νεόδμητα" δεκαετίας.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί το πάγωμα για ακόμα τρία χρόνια του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, η έκπτωση φόρου που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι για το 40% των εργασιών επισκευής, ανακαίνισης και αναβάθμισης των ακινήτων τους, αλλά και οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα και η επέκταση του συστήματος σε 7.000 περιοχές, οι νέες τιμές ζώνης που θα φέρουν ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ του 2020 και στους φόρους σε μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Συγκεκριμένα:

Αναστολή ΦΠΑ

Όλα τα νεόδμητα ακίνητα με άδεια οικοδομής μέχρι και τα τέλη του 2022 θα πωλούνται χωρίς ΦΠΑ 24%. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3% ο οποίος επιβάλλεται σήμερα στην αγορά πρώτης κατοικίας εφόσον η αξία της υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια και στις πωλήσεις «μεταχειρισμένων» ακινήτων.

Πάγωμα φόρου υπεραξίας

Αναστέλλεται για ακόμα τρία χρόνια, και συγκεκριμένα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Είναι ένας φόρος ο οποίος επιβαρύνει τους πωλητές ακινήτων και επιβάλλεται στη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου.

Έκπτωση για ανακαίνιση

Από τον επόμενο χρόνο οι φορολογούμενοι που θα προχωρούν σε ανακαίνιση, επισκευή ή ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους θα κερδίζουν έκπτωση φόρου περιορίζοντας ή ακόμα και μηδενίζοντας τη φορολογική τους επιβάρυνση. Το 40% της δαπάνης που αφορά τις εργασίες και όχι τα υλικά θα αφαιρείται από τον φόρο.

Οι αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις τιμές πώλησης των κατοικιών εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις αντικειμενικές αξίες. Ειδικά με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα.

Με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν τον ερχόμενο Μάιο, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε νέα μείωση του φόρου κατά μέσο όρο 10%.
Τέλος, θα εξεταστεί η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές και στις κληρονομιές, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 150.000 ευρώ, ή διαφορετικά η μείωση των συντελεστών της κλίμακας.

ered.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!