Ελληνική μεταποίηση: Συνέχεια στην ανάπτυξη, αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας

Σε τροχιά ανάπτυξης έμεινε ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος τον Οκτώβριο. Η εικόνα του είναι αρκετά πιο υγιής από εκείνη του ευρωπαϊκού, που έχει παγιδευθεί στην ύφεση.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της IHS Markit, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα έκλεισε στις 53.5 μονάδες τον Οκτώβριο, τιμή oριακά μόνο χαμηλότερη από τις 53.6 μονάδες του Σεπτεμβρίου, που αποτυπώνει σύμφωνα με τους οικονομολόγους της εταιρείας τη σταθερή βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα στο ξεκίνημα του τελευταίου τριμήνου του 2019.

Αν και η αύξηση της παραγωγής και των νέων εργασιών εξασθένησε, παρέμεινε σημαντική. Η ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού αυξήθηκε και οδήγησε σε ταχύτερη αύξηση των νέων εργασιών από το εξωτερικό. Αυτό με τη σειρά του έδωσε ώθηση στην απασχόληση, με το ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας να είναι ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Απρίλιο.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε επίσης έντονη, καθώς οι κατασκευαστές ανέφεραν ευνοϊκότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες και μεγαλύτερη ζήτηση. Παράλληλα, οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές χρέωσης για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο, λόγω των εντονότερων ανταγωνιστικών πιέσεων.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές εισροών αυξήθηκαν με πρωτοφανή για την έρευνα υποτονικό ρυθμό. Ορισμένοι κατασκευαστές ανέφεραν ότι οι χαμηλότερες τιμές των μετάλλων μείωσαν την πίεση στην επιβάρυνση κόστους. Παρά το υψηλότερο κόστος εισροών, οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές χρέωσης για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών, καθώς αύξησαν τις προσπάθειές τους να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Τέλος, η αγοραστική δραστηριότητα εξακολούθησε να αυξάνεται λόγω του μεγαλύτερου όγκου νέων παραγγελιών, ενώ τα αποθέματα πρώτων υλών και ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν περαιτέρω, καθώς οι εταιρείες κάλυψαν τις παραγγελίες με τα υπάρχοντα αποθέματα.

kerdos.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!