Οι προκλήσεις των συνεργατικών χώρων

Τον διπλασιασμό των εταιρειών που θα κάνουν χρήση «συνεργατικών γραφειακών χώρων» μέσα στα επόμενα 5 χρόνια καταδεικνύει η τελευταία έκθεση της Cushman & Wakefield και της CoreNet Global (παγκόσμια ένωση στελεχών εταιρικών κτηματομεσιτικών γραφείων) Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 550 στελέχη εταιρειών που διαχειρίζονται εμπορικά ακίνητα σε όλο τον κόσμο.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τις γενικές αντιλήψεις τους για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συνεργατική εργασίας τις αναμενόμενες επιπτώσεις στο κόστος, καθώς και για την χρήση των ευέλικτων χώρων γραφείων από παλιούς και νέους εργαζόμενους .

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εταιρειών χρησιμοποιούν συνεργατικούς γραφειακούς χώρους σε κάποιο βαθμό και πολλοί ερωτηθέντες αναμένουν να διπλασιάσουν τη χρήση τους για τα επόμενα πέντε χρόνια.

"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εταιρείες βλέπουν θετικά τους συνεργατικούς χώρους θεωρώντας ότι αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης λύσης που αφορά στο σχεδιασμό διαχείρισης χώρων και πληρότητας”, δήλωσε ο David C. Smith, Αμερικανός Διευθυντής της Occupier Research στο Cushman & Wakefield.

Το ένα τρίτο των εταιρειών που χρησιμοποιούν ευέλικτους χώρους εξοικονομούν κόστος άνω του 5%. "Όλο και περισσότερο, τα στελέχη των εταιρειών αναγνωρίζουν ότι η ενσωμάτωση ευέλικτων χώρων εργασίας στη στρατηγική τους μπορεί να προσφέρει πρόσθετη αξία μειώνοντας παράλληλα το κόστος πληρότητας, ενώ παράλληλα τους δίνει την δυνατότητα να προσαρμοστούν ευκολότερα σε πιθανές μελλοντικές συγχωνεύσεις. " δήλωσε η Melanie Gladwell, Αντιπρόεδρος της Αμερικής Διευθυντής Ευέλικτων Εργασιακών Λύσεων της Cushman & Wakefield.

Οι εταιρείες έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να δουν τους εργαζόμενους περισσότερο ικανοποιημένους από την εργασία τους περισσότερο αποδοτικούς ενώ οι συνεργατικοί χώροι λειτουργούν αποτρεπτικά στην δημιουργία εντάσεων μεταξύ των εργαζομένων.

Από την άλλη πλευρά περίπου το ήμισυ (48%) των ερωτηθέντων βλέπει μια αυξημένη δυσκολία στη διατήρηση της εταιρικής κουλτούρας και της συνοχής, από τους εργαζόμενους σε συνεργατικούς χώρους. Ένα αντίστοιχο ποσοστό ερωτηθέντων ανησυχεί για την ψηφιακή ασφάλεια.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές το «φαινόμενο» των συνεργατικών γραφειακών χώρων θα συνεχίσει την δυναμική του ανάπτυξη. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή οι «ευέλικτοι» αυτοί χώροι αγγίζουν σήμερα τα 12,5 εκατ τμ ενώ πάνω από 500.000 τμ βρίσκονται στις ΗΠΑ. Μάλιστα, τα νέα έργα που βρίσκονται στα… σκαριά είναι αρκετά και οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους «παίχτες» του κλάδου έχουν ήδη υπογράψει σχετικές μισθώσεις. Οι παραδοσιακές εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων έχουν επίσης μπει δυναμικά στον κλάδο των «ευέλικτων» χώρων γραφείων προσφέροντας τέτοιες «λύσεις» στους πελάτες τους.

Αναλυτικότερα, το 63% των πολυεθνικών εταιρειών χρησιμοποιεί σήμερα χώρους Coworking. Από το ποσοστό αυτό το υψηλότερο (66%) καταγράφεται στις ΗΠΑ και το χαμηλότερο (58%) στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού. Το 57% των στελεχών των εταιρειών ακινήτων έχει θετική ή πολύ θετική άποψη για τον τομέα του Coworking με μόλις έναν στους δέκα να έχει αρνητική ή πολύ αρνητική άποψη. Σε ποσοστό 34% αναφέρεται ότι μειώθηκε το συνολικό κόστος των εταιρειών σε πάνω από 5% για το 1/3 των εταιρειών που χρησιμοποιούν «συνεργατικούς χώρους εργασίας» και μόνο το 20% παρουσίασε αύξηση κόστους άνω του 5%.

ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!