Τι σημαίνει το «πάγωμα» χρεώσεων των τραπεζών

«Παγώνουν» μέχρι νεωτέρας οι τραπεζικές χρεώσεις που θα έμπαιναν σταδιακά σε εφαρμογή από σήμερα μέχρι τα τέλη του χρόνου. Η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των 4 συστημικών τραπεζών στην οποία είχε τεθεί το θέμα του παγώματος των σχεδιαζόμενων χρεώσεων απέφερε ως φαίνεται αποτέλεσμα.

Στόχος των χρεώσεων που ήθελαν να επιβάλουν οι τράπεζες είναι η αντιστάθμιση των απωλειών που έχουν τα τελευταία χρόνια από τα έσοδα τόκων τα οποία εμφανίζονται μειούμενα λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης.

Όπως υποστηρίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οι χρεώσεις είναι στην κατεύθυνση κάλυψης μέρους των πολύ μεγάλων επενδύσεων που πραγματοποιούν στη διαδικασία του ψηφιακού τους μετασχηματισμού, που θα ανέλθει και θα ξεπεράσει το ένα δις ευρώ στην τριετία μέχρι το 2021. Επίσης διότι εναλλακτικά δίκτυα όπως τα ΑΤΜ έχουν αυξημένο κόστος συντήρησης και λειτουργίας (διαχειριστικό κόστος).

Οι χρεώσεις που θα έθεταν σε εφαρμογή οι τράπεζες είναι οι ακόλουθες:
  • Εφάπαξ συνδρομή επανέκδοσης κατόπιν δήλωσης απώλειας / κλοπής / φθοράς /μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/10
  • Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εντός ευρωζώνης: 0,20 ευρώ με ισχύ από 31/10
  • Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ εκτός ευρωζώνης: 0,30 ευρώ με ισχύ από 31/10
  • Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ ΕΤΕ (mini statement): 0,15 ευρώ με ισχύ από 31/10
  • Επανέκδοση PIN ανεξαρτήτως τρόπου παραλαβής του: 3 ευρώ με ισχύ από 30/10
  • Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης: 6 ευρώ με ισχύ από 31/12

Κατά τα λοιπά περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ το μήνα καταβάλλουν στις τράπεζες οι Έλληνες καταναλωτές για τις προμήθειες που χρεώνουν σε πάσης φύσεως υπηρεσίες.

Όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Εurobank και Αlpha Bank) στο πρώτο εξάμηνο του έτους συνολικά χρέωσαν τους πελάτες τους με προμήθειες περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία αυτά οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε αυξήσεις στις χρεώσεις αυτές οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και το 10%.


Να σημειώσουμε πως από το καλοκαίρι έχουν γίνει αυξήσεις της τάξεως του 100% στις χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών μέσω ΔΙΑΣ. Συγκεκριμένα, από τις 22 Ιουλίου όσοι παίρνουν χρήματα από ATM άλλου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, διαφορετικό αυτού στο οποίο διατηρούν λογαριασμό, επιβαρύνονται από δύο έως και τρία ευρώ ανά συναλλαγή.

Όσον αφορά στις κάρτες, οι μεν χρεωστικές επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα για την επανέκδοση κατόπιν απώλειας (στα έξι ευρώ, εκτός της Alpha Bank, που χρεώνει πέντε ευρώ) ή την επανέκδοση PIN και οι δε πιστωτικές έχουν συνδρομή, που κυμαίνεται από τα 29 ευρώ (Τράπεζα Πειραιώς) έως και τα 33 ευρώ (ΕΤΕ).

Το ίδιο ισχύει τόσο για την ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας (εκτός της Eurobank, το κόστος για τις υπόλοιπες κυμαίνεται από 0,18 ευρώ έως 0,20 ευρώ) όσο και για την έκδοση PIN, που “αγγίζει” τα τρία ευρώ κατά μέσο όρο».

businessnews.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!