Η Ευρώπη ανησυχεί για την πρόσβαση που θα δώσει το 5G σε κακόβουλες επιθέσεις

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία πραγματοποιήθηκε εν όψη της συζήτησης που θα ξεκινήσει άμεσα στις Βρυξέλλες για την μετάβαση στο επόμενο στάδιο των τηλεπικοινωνιών, έχουν προκύψει μερικά πολύ σημαντικά ερωτήματα και προβληματισμοί για τους οποίους θα πρέπει να δοθούν άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις,.

Η έκθεση δίνει κάποιες λύσεις για την περίπτωση της Huawei, καθώς προτείνει να υπάρξουν πάνω από ένας προμηθευτής έτσι ώστε να μην υπάρξει εξάρτηση από την τεχνολογία ενός και μόνο παρόχου, όμως δεν αντιμετωπίζει το τεχνολογικό κενό που υπάρχει ανάμεσα στην Huawei και τους ανταγωνιστές της από τους οποίους είναι αρκετά μπροστά.

Το σχέδιο εγγράφου, το οποίο πρόκειται να συμφωνηθεί κατά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου σε συνεδρίαση των υπουργών της ΕΕ, έρχεται καθώς η ΕΕ θέτει τα θεμέλια για την εφαρμογή της 5G με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανάπτυξη δικτύων 5G αναμένεται να «αυξήσει την έκθεση σε επιθέσεις και πιθανότερα σημεία εισόδου για εισβολείς». Τονίζει επίσης ότι «το προφίλ κινδύνου των μεμονωμένων προμηθευτών θα καταστεί ιδιαίτερα σημαντικό, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ο προμηθευτής να υποστεί παρεμβολές από τρίτη χώρα». Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έκθεση «σκόπιμα δεν περιέχει αναφορές – ρητές ή σιωπηρές – σε μεμονωμένες χώρες ή προμηθευτές».

″Ακολουθεί μια αντικειμενική προσέγγιση και προσδιορίζει έναν αριθμό στρατηγικών κινδύνων που θα βοηθήσουν στον καθορισμό κατάλληλων μέτρων μετριασμού”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

Οι ανησυχίες της Γερμανίας

Στην Γερμανία, η συζήτηση γύρω από το 5G έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, Η καγκελάριος της χώρας Άγκελα Μέρκελ έχει τονίσει πως δεν πρόκειται να αποκλείσει την Huawei από την διαγωνιστική διαδικασία παρά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ, και τόνισε με κάθε επισημότητα πως δεν θα αποκλειστεί κανένας πάροχος, αρκεί να πληρεί συγκεκριμένα και αυστηρά πρότυπα ασφαλείας, παρά τις αντίθετες φωνές μέσα στο κοινοβούλιο της χώρας.

Παρά τον προβληματισμό μέρους της γερμανικής Βουλής, όλοι οι Γερμανοί προμηθευτές τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei και έχουν προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση της Huawei θα επιβραδύνει την ανάπτυξη των 5G συστημάτων καθώς και θα κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ.

5G επιθέσεις και κενά ασφαλείας

Τι είναι όμως αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις Ευρωπαϊκές αρχές σχετικά με το 5G; Σε αντίθεση με τα προηγούμενα πρότυπα τηλεπικοινωνιών, το 5G θα προσφέρει τεράστια αναβάθμιση στις ταχύτητες με τις οποίες θα συνδέονται οι κάθε είδους συσκευές στο διαδίκτυο.

Εκτός από τις καταναλωτικές εφαρμογές οι οποίες θα πάρουν και το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιότητας, οι υψηλές ταχύτητες θα διευκολύνουν την επικοινωνία των συσκευών μεταξύ τους, κάνοντας εφικτή την απομακρυσμένη διαχείριση και την ανάπτυξη smart εφαρμογών σε πολιτικές και βιομηχανικές εφαρμογές.

Αυτό όμως σημαίνει πως εκατομμύρια συσκευές θα συνδεθούν σε ένα τεράστιο δίκτυο, δίνοντας πρόσβαση σε όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή την πρόσβαση για κακόβουλες ενέργειες. Το Internet of Things, ή αλλιώς το Διαδίκτυο των «Αντικειμένων» θα δώσει πρόσβαση στο δίκτυο σε εκατομμύρια «αντικείμενα» τα οποία όμως δεν θα είναι αντίστοιχα θωρακισμένα ενάντια στις εξωτερικές επιθέσεις, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τα κινητά μας τηλέφωνα και τους υπολογιστές μας.

Επίσης, θα πρέπει να εκπαιδευτεί πλήθος κόσμου για τις νέες συσκευές και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την χρήση τους, ενώ δεν έχουν μπει καν στην συζήτηση ακόμα τα αυτόνομα οχήματα, τα οποία επίσης θα «ανθίσουν» με την έλευση του 5G.

emea.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!