Κεφάλαια €43 εκατ. επενδύει στα ακίνητα η Briq Properties

Για τις 23 Δεκεμβρίου έχει οριστεί η ημερομηνία εισαγωγής στο χρηματιστήριο των νέων μετοχών της Briq Properties, η οποία προχωράει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έως 50.070.430,20 ευρώ με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Τα κεφάλαια που σκοπεύει να αντλήσει η εταιρεία του ομίλου Φέσσα είναι τα υψηλότερα από τον Ιούλιο του 2017, οπότε οι μετοχές της ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο, γεγονός που καταδεικνύει την αλλαγή κλίματος στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Πώς θα διατεθούν τα κεφάλαια

Εφόσον η ΑΜΚ καλυφθεί πλήρως, η εταιρεία υπολογίζει ότι, μετά την αφαίρεση των εκτιμώμενων δαπανών, τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια θα ανέλθουν σε 48,2 εκατ. ευρώ και θα διατεθούν:

- για την αποπληρωμή μέρους του υφιστάμενου δανεισμού συνολικού ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, που έχει χρησιμοποιηθεί για αγορές ακινήτων έναντι 4,2 εκατ. ευρώ, πλέον εξόδων κτήσης ποσού 70 χιλ. ευρώ

- ως κεφάλαιο κίνησης και σχετικά έξοδα για νέες επενδύσεις ποσού 1 εκατ. ευρώ

- για χρηματοδότηση της απόκτησης νέων ακινήτων μέχρι του ποσού των 42,9 εκατ. ευρώ.

Νέες επενδύσεις

Πριν από περίπου 10 ημέρες, η Briq Properties υπέγραψε συμβολαιογραφικό προσύμφωνο για την αγορά, προς 6,5 εκατ. ευρώ, στην οδό Αιόλου 67 επταώροφου κτηρίου γραφείων με ισόγειο κατάστημα, ενώ εξετάζει την αγορά ακινήτων συνολικής αξίας της τάξης των 14 εκατ. ευρώ. Για τα τελευταία, η εταιρεία έχει συνάψει μη δεσμευτικές συμφωνίες, δρομολογώντας ενδελεχή νομικό και τεχνικό έλεγχο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο της Briq Properties, η εταιρεία επικεντρώνεται στην αγορά, υψηλών προδιαγραφών, γραφείων, αποθηκών, αποθηκευτικών χώρων (logistics), μεσαίου μεγέθους ξενοδοχείων και καταστημάτων σε σημεία υψηλής προβολής, ως επί το πλείστον σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Η εισηγμένη δίνει προτεραιότητα σε αυτοτελή κτήρια γραφείων και οριζόντιες ιδιοκτησίες που έχουν σημαντικό μέγεθος και βρίσκονται σε περιοχές υψηλής ζήτησης, ενώ τα σουπερμάρκετ και τα κτήρια κοινωνικής πρόνοιας ανήκουν στα ακίνητα για τα οποία που παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Εκτός από επενδυτικά ακίνητα που είναι μισθωμένα σε φερέγγυους ενοικιαστές, η Briq ενδιαφέρεται και για την απόκτηση κενών ακινήτων, με στόχο την ανακατασκευή τους. Τέτοιου είδους επενδύσεις, όπως εκτιμά η ΑΕΕΑΠ, θα αποφέρουν μελλοντικές υψηλές μισθωτικές αποδόσεις αλλά και υπεραξία επί του συνολικού ποσού της επένδυσης. Ενδιαφέρεται ακόμη και για οικόπεδα που προσφέρονται για ανάπτυξη και εκμίσθωση, έχοντας ως βάση δεσμευτικές συμβάσεις μίσθωσης.

Η εταιρεία δεν αποκλείει την πώληση ορισμένων από τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της, με την Εθνική Πανγαία να έχει, πρώτη, ανοίξει το "χορό" των πωλητηρίων σε ακίνητά της.

Έως σήμερα, η ΑΕΕΑΠ έχει επενδύσει κυρίως σε γραφεία, αποθηκευτικούς χώρους, εμπορευματικά κέντρα (logistics) και ξενοδοχεία, ενώ διαθέτει ένα κατάστημα και ένα κτήριο που λειτουργεί ως Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

16 + 4 ακίνητα

Το χαρτοφυλάκιο της Briq Properties αποτελείται από 16 ακίνητα συνολικής επιφάνειας 52 χιλ. τ.μ., αξίας 43,8 εκατ. ευρώ. Αποτελείται από έξι κτήρια γραφείων, ένα κτήριο γραφείων με ισόγεια καταστήματα (μικτής χρήσης), τέσσερα κτήρια αποθηκευτικών χώρων (logistics), ένα κατάστημα, δύο ξενοδοχεία, μία μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και ένα οικόπεδο.

Τα ακίνητα της εισηγμένης έχουν πληρότητα 95%, το συνολικό ύψος των εσόδων από ενοίκια είναι 2,8 εκατ. ευρώ, με την λίστα των μισθωτών της να περιλαμβάνει, κατά βάση εταιρείας του ομίλου Quest, τον ξενοδοχειακό όμιλο Hotel Brain και, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες Pharmaserve – Lilly, Elpedison και Τειρεσίας.

Μετά τις 30 Ιουνίου, η Briq Properties απέκτησε τέσσερα ακόμη ακίνητα στην οδό Μητροπόλεως στην Αθήνα, στην Καλλιθέα (Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 280), στη Ρόδο (25ης Μαρτίου 1 και Εθελοντών Δωδεκανησίων) και στον Άγιο Γεώργιο, στη Νάουσα της Πάρου.

capital.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!