Ιδιωτικοποιήσεις 2,5 δισ. ευρώ το 2020

Τα συνολικά έσοδα ιδιωτικοποιήσεων για το 2020, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, ανέρχονται σε 2,445 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται σε ειδικό Κεφάλαιο του νέου Προϋπολογισμού, "το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου".

Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η προσέλκυση σημαντικών διεθνών ροών κεφαλαίου, που α) συνεισφέρουν στον οικονομικό εξορθολογισμό και την επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας και β) τροφοδοτούν τη βιώσιμη και διαρκή οικονομική ανάπτυξη της Χώρας. Το άνοιγμα τομέων της αγοράς που πραγματοποιείται μέσω του προγράμματος συμβάλλει μεταξύ άλλων στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση των επενδύσεων, τη βελτίωση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας βασικών τομέων της Ελληνικής οικονομίας, ενώ η συνολικότερη προώθηση του προγράμματος δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον εδραίωσης και ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό.

Αναφέρεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προπαρασκευή και ωρίμανση των παρακάτω:
  • του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ,
  • του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ,
  • της μακροχρόνιας (35 έτη) παραχώρησης του δικαιώματος χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου "Εγνατία Οδός" και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων,
  • περιφερειακών λιμένων και μαρίνων (π.χ. μαρίνα Ιτέας και Αρετσούς Θεσσαλονίκης),
  • του σχεδόν εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου Ν. Καβάλας και η μετατροπή του σε υπόγειο χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου,
  • λοιπών ακινήτων που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως το ακίνητο "Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών", οι πρώην εργοταξιακοί χώροι έργου ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου και το πρώην ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου και άλλα ακίνητα, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας.



πηγή: capital.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!