Σουπερμάρκετ: Άνοδος 2,5% στο εννεάμηνο του 2019

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία στην εγχώρια αγορά σουπερμάρκετ με τα στοιχεία της IRI Hellas για την περίοδο Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2019 να δείχνουν ανάπτυξη 2,5% σε αξία και 2,6% σε όγκο πωλήσεων.

Παραμένει το θετικό πρόσημο στην εγχώρια αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IRI Hellas, στο οκτάμηνο του 2019 (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος) καταγράφηκε άνοδος 2,% όσον αφορά την αξία όσο πωλήσεων και 2,6% σε όγκο πωλήσεων συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο θετικό αυτό πρόσημο έχουν συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό οι πολύ καλές επιδόσεις (+11 σε αξία και +9 σε όγκο) του Ιανουαρίου (στον οποίο συμπεριλήφθηκε και η τελευταία ημέρα του 2018) αλλά και του Απριλίου (+11 σε αξία και +10,9% σε όγκο), που περιλάμβανε και την μεγάλη εβδομάδα. Τον Αύγουστο καταγράφηκε άνοδος 1,3% όσον αφορά την αξία πωλήσεων ενώ ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3%. Αντιθέτως, όμως, ο Σεπτέμβριος κινήθηκε πτωτικά κατά -0,2% όσον αφορά την αξία πωλήσεων ενώ ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά μόλις 0,9%.

Στο εννεάμηνο του 2019, όλες οι μεγάλες κατηγορίες (gigacategories) κινήθηκαν για ακόμη μια φορά ανοδικά, με τα τρόφιμα να επιδεικνύουν τη σημαντικότερη ανάπτυξη (+2,6% σε αξία πωλήσεων και +3% σε όγκο πωλήσεων). Τα είδη προσωπικής φροντίδας (ΗΒΑ) κατέγραψαν άνοδο 2,3% τόσο σε αξία όσο και όγκο, ενώ στα είδη νοικοκυριού (Ηousehold) σημειώθηκε οριακή άνοδος 0,7% σε αξία αλλά κάμψη -0,9% σε όγκο.

Επίσης, όλες σχεδόν οι επιμέρους βασικές 11 υποκατηγορίες που καταγράφει η εταιρεία, κινήθηκαν ανοδικά όσον αφορά τόσο την αξία όσο και των όγκο πωλήσεων. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα «Είδη μαγειρικής και καρυκεύματα» (Cooking aids, ingredients and condiments) που γνώρισαν κάμψη -0,4% όσον αφορά την αξία πωλήσεων αν και αύξησαν τον όγκο πωλήσεων τους κατά 1,2%. Επίσης, τα «Καθαριστικά σπιτιού και απορρυπαντικά» (Household cleaners & detergents) αν και έμειναν στάσιμα (0%) σε αξία υποχώρησαν κατά -2,3% σε όγκο πωλήσεων.

Η σημαντικότερη άνοδος καταγράφηκε στα Κατεψυγμένα τρόφιμα (+6,7 σε αξία πωλήσεων και +6,6% σε όγκο) καθώς και στα Snacks (+4,5 % σε αξία πωλήσεων και + 6,7% σε όγκο). Επίσης αξιοσημείωτες είναι οι επιδόσεις των συσκευασμένων τροφίμων (packaged food), που κατέγραψαν αύξηση 4,6% όσον αφορά την αξία πωλήσεων και 4% όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων.

Ακόμη, θα πρέπει να αναφερθεί πως στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, η ιδιωτική ετικέτα, σύμφωνα με την ΙRI, κατέγραψε άνοδο 1,5%, με το μερίδιο αγοράς της να ανέρχεται στο 15,5% πλέον. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πιο μικρός σε σχέση με εκείνον της συνολικής αγοράς, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως το 2018 έκλεισε με κάμψη 1,3% για τα προϊόντα PL. Βέβαια, το μερίδιο αγοράς τους κυμαίνεται πλέον σε επίπεδα χαμηλότερα από του 2011 (16,1%).

Τέλος, σε επίπεδο format, αξίζει να σημειωθεί πως τα hypermarkets (πάνω από 2500 τ.μ.) συνεχίζουν να καταγράφουν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης (+6,4%), ωστόσο έχουν τη μικρότερη συνεισφορά στη συνολική πίτα, με μερίδιο 11,9 % όσον αφορά την αξία πωλήσεων. Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς έχουν τα καταστήματα 1000-2500 τ.μ., που αντιστοιχούν στο 38,5% των πωλήσεων αλλά καταγράφουν οριακή κάμψη (-0,1%). Ανάπτυξη 4,5% καταγράφουν τα επίσης σημαντικά (μερίδιο 36,6%) καταστήματα 400-1000 τμ ενώ τα μικρά καταστήματα έως 400 τμ δείχνουν να επιστρέφουν σε θετικό πρόσημο (+1,3%). Το μερίδιο αγοράς τους αγγίζει το 13%.

businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!