Πού επενδύουν όσοι έχουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε ρευστό;

Τα μετρητά προτιμούν οι εύποροι επενδυτές που διαθέτουν ελάχιστη καθαρή περιουσία 1 εκατομμύριο δολάρια σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της UBS Global Wealth Management.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από 3.400 πλούσιοι επενδυτές – με ελάχιστη καθαρή περιουσία αξίας 1 εκατ. δολαρίων – σε 13 αγορές, οι ευκατάστατοι επενδυτές συνεχίζουν να κρατούν το 25% των χαρτοφυλακίων τους σε ρευστό, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τις συστάσεις της UBS, με το 60% μάλιστα να παραδέχεται ότι θα σκεφτόταν να προβεί σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ρευστοποιήσεων.

Σε περίοδο μεταβλητότητας οι αγορές!

Το 79% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι αγορές κινούνται προς μια περίοδο μεγαλύτερης μεταβλητότητας. Το 72% σημείωσε τον μεγαλύτερο αριθμό προκλήσεων και απαιτήσεων που χαρακτηρίζουν το επενδυτικό περιβάλλον σε σχέση με πριν από μία πενταετία.

Δύο στους τρεις ανέφεραν ότι οι αγορές καθοδηγούνται περισσότερο από τα γεωπολιτικά ζητήματα παρά από τις βασικές αρχές. Η εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας απασχολεί σοβαρά τους περισσότερους (44%), με την εγχώρια πολιτική να προκαλεί φόβο στο 41% και οι επικείμενες προεδρικές εκλογές το 2020 στο 37%.

Εντούτοις, παρά τις όποιες επιφυλάξεις τους για το 2020, το 69% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εξακολουθεί να νιώθει αισιοδοξία σχετικά με τις επενδυτικές αποδόσεις κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας.

Ο γηράσκων πληθυσμός και οι millennials

Τέσσερις στους πέντε εξέφρασαν το ενδιαφέρον για την ευθυγράμμιση των χαρτοφυλακίων τους με τις αναμενόμενες επενδυτικές μεγα-τάσεις που συνάδουν με την θεματική προσφορά Longer-Term Investment της UBS. Ο γηράσκων πληθυσμός θεωρείται πιο συχνά ως mega-trend, κατά το 87% των ερωτηθέντων. Το 82% εξέφρασε ανάλογο ενδιαφέρον για τις βιώσιμες επενδύσεις, ενώ το 45% δήλωσε ότι έχει ήδη πραγματοποιήσει ανάλογες επενδύσεις.

Η θετική αυτή στάση απέναντι στις μακροπρόθεσμες και βιώσιμες επενδύσεις διαφαίνεται κυρίως ανάμεσα στους νέους και τους millennial επενδυτές ηλικίας 18-34 ετών. Το 84% δήλωσε ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ευθυγράμμιση των χαρτοφυλακίων τους με τα mega-trends και το 83% εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τις βιώσιμες επενδύσεις. Το αντίστοιχο ποσοστό στα άτομα ηλικίας 51 ετών και άνω ήταν 30% και στις δύο περιπτώσεις.

Paula Polito: «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις προκαλούν ανησυχία»

Η Paula Polito, Client Strategy Officer στην UBS Global Wealth Management, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι «το ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές ανά τον κόσμο». «Οι ίδιοι θεωρούν ότι η παγκόσμια διασύνδεση και οι συνέπειες των διαφόρων αλλαγών επηρεάζουν τα χαρτοφυλάκιά τους περισσότερο από τις παραδοσιακές βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων, μια αξιοσημείωτη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν», προσθέτει η Paula Polito.

emea.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!