Προς την υποχρεωτική επαγγελματική ασφάλιση “βλέπει” η κυβέρνηση

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται να επικρατούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετικά με τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης. Οδηγίες του id αναφέρουν ότι το αρμόδιο υπουργείο εξετάζει το σενάριο περί υποχρεωτικής ένταξης των νέων εργαζόμενων (από το 2021) στον επαγγελματικό κλάδο της Επικουρικής Ασφάλισης.

Σε αυτή την περίπτωση ο νεοασφαλισμένος δεν θα μπορεί να επιλέγει μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού κλάδου για να ασφαλιστεί ενώ ταυτόχρονα όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες ένα μικρό μέρος των εισφορών του θα πηγαίνει στο δημόσιο κλάδο, προκειμένου να κλείσει η τρύπα από την απώλεια των εσόδων που θα προκαλέσει η μη υπαγωγή του σε αυτό.

Πέραν του ανωτέρω το υπουργείο εργασίας έχει να λύσει και το ζήτημα που ανέκυψε μετά την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Κάποιοι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφάσιζε επαναφορά των επικουρικών στο επίπεδο του Ιουνίου του 2016 θα δημιουργούσε ένα κενό στα έσοδα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να καλυφθεί είτε από τους ασφαλισμένους με αύξηση των εισφορών είτα από συνταξιούχους με μείωση των συντάξεων είτε από το κράτος.

Ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν ότι το κενό που δημιουργεί στο ταμείο η απόφαση για το ΣτΕ είναι μικρότερο των 300 εκατ. Και αυτό διότι η αναλογιστική μελέτη για την βιωσιμότητα του Επικουρικού (που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί).

ενδεχομένως να δείξει μεγαλύτερες αντοχές του ταμείου περιορίζοντας τις όποιες μελλοντικές αυξήσεις στις εισφορές.

insurancedaily.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!