Καμία πόλη δεν είναι ακόμα έτοιμη για ένα μέλλον με τεχνητή νοημοσύνη!

Καμία πόλη δεν είναι ακόμα έτοιμη για τις προκλήσεις που θα δημιουργηθούν από την «υιοθέτηση» της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με το Global Cities AI Disruption Index, νέα έρευνα που διεξήχθη από το Oliver Wyman Forum.

Η έρευνα, που εξετάζει πόσο έτοιμες είναι 105 μεγάλες πόλεις για την «εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», βασίστηκε σε συνεντεύξεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ακαδημαϊκών και κατοίκων καθώς και σε μια ανάλυση κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων. Η «ετοιμότητα» των πόλεων αξιολογήθηκε με βάση τέσσερις ευρείες παραμέτρους – την κατανόηση των κινδύνων που «εγκυμονεί» η τεχνητή νοημοσύνη και τα πλάνα της κάθε πόλης για την αντιμετώπισή τους, την ικανότητα της πόλης να εφαρμόσει αυτά τα πλάνα, την οικονομική βάση στην οποία μπορεί να στηριχθεί και την κατεύθυνση που επιλέγει να ακολουθήσει.

Η Σιγκαπούρη, η Στοκχόλμη, το Λονδίνο και το Shenzhen κατατάσσονται στην πρώτη θέση σε καθεμία από τις τέσσερις κατηγορίες, αλλά καμία πόλη δεν κατατάσσεται στις 20 κορυφαίες σε όλες τις κατηγορίες και καμία δεν εμφανίζεται στο top 10 περισσότερων από δύο κατηγοριών. Αυτό σημαίνει ότι «καμία πόλη δεν είναι κοντά στο να είναι έτοιμη για τις μελλοντικές προκλήσεις», σημειώνεται στην έκθεση. «Σίγουρα, ορισμένες είναι καλύτερα προετοιμασμένες από άλλες, αλλά όλες οι πόλεις θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν ουσιαστικές βελτιώσεις για να προετοιμαστούν πλήρως για τις επιπτώσεις της τεχνολογίας επόμενης γενιάς».

Τα κριτήρια αυτά βέβαια, όπως και γενικότερα η μέτρηση της «ετοιμότητας» μιας πόλης για την τεχνητή νοημοσύνη απέχουν ακόμα πολύ από το να θεωρείται ακριβή και «επιστημονικά». Άλλη αντίστοιχη έρευνα, της Oxford Insights εξέτασε παραμέτρους όπως το επίπεδο δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, καθώς και την ποιότητα των δεδομένων πάνω στα οποία εργάζεται η κυβέρνηση. Επομένως φαίνεται ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, πολλές από τις ιδιότητες που θεωρείται ότι καθιστούν μια κυβέρνηση ή μια πόλη έτοιμη να «αντιμετωπίσει» την AI είναι παρόμοιες με εκείνες που την κατατάσσουν υψηλά σε δείκτες επιχειρηματικότητας.

startupper.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!