Οι ανατροπές που φέρνει η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

Την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Όπως μάλιστα ανέφερε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, το μέτρο θα εφαρμοστεί αρχικά σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να θέσει το θέμα σε διαβούλευση, για να συζητηθούν τα τεχνικά θέματα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα απαιτηθούν δύο μήνες προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη διασύνδεση με το σύστημα Εργάνη.

Να σημειωθεί ότι η θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας έγινε με το άρθρο 26 του Ν.3996/2011, καθώς προβλέφθηκε ότι με ευθύνη των επιχειρήσεων θα έπρεπε να ενημερώνεται καθημερινά και σε πραγματικό χρόνο το τότε ΙΚΑ για τον χρόνο εργασίας, την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της επιχείρησης. Όριζε μάλιστα ο νόμος, που δεν έχει καταργηθεί, πως η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνεται με τη χρήση κάρτας εργασίας σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και τα στοιχεία θα διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό ή άλλο τρόπο στο ΙΚΑ. Τα στοιχεία αυτά μάλιστα θα διασταυρώνονται με τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη από την επιχείρηση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.). Με απόφαση του υπουργού Εργασίας θα καθορίζονταν δε, οι κλάδοι και το είδος των επιχειρήσεων, ανά γεωγραφική περιοχή, στις οποίες θα εφαρμοστεί το σύστημα της κάρτας εργασίας και θα ενταχθούν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης.

Απόφαση, όμως, δεν εκδόθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα το μέτρο να παραμένει ανεφάρμοστο. Ο ισχύων νόμος πάντως ορίζει επίσης ότι οι επιχειρήσεις που θα εγκαταστήσουν το σύστημα της κάρτας εργασίας και θα καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές, θα έχουν έκπτωση έως 10%% επί των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών. Βέβαια, με τον ίδιο νόμο προβλέφθηκε η ευθύνη και του εργαζόμενου στην υποβολή της κάρτας, με ποινή ύψους 200 ευρώ αν δεν γίνεται χρήση αυτής, όπως και θέματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που εγείρονταν από τη θέση σε ισχύ και τη χρήση του συστήματος της κάρτας εργασίας. Διατάξεις που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των εργαζομένων, παρότι επί της αρχής είχαν ταχθεί υπέρ της κάρτας εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα.

Πλέον, βάσει του σχεδιασμού, η εφαρμογή του μέτρου θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα, με στόχο να διαπιστώνεται σε πραγματικό χρόνο το πραγματικό ωράριο απασχόλησης του μισθωτού. Παράλληλα, θα προβλεφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η ψηφιακή σύνδεση της νέας ηλεκτρονικής κάρτα μισθωτών με το σύστημα «Εργάνη» και η διασύνδεση του συστήματος των ΑΠΔ με αυτό, ώστε να διασταυρώνονται στοιχεία εισφορών και πραγματικών ωρών εργασίας.

euro2day.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!