Ο ολλανδικός φορολογικός παράδεισος μετράει αντίστροφα

Ένα από τα τελευταία οχυρά των φορολογικών παραδείσων εντός Ευρώπης αποτελεί η Ολλανδία, που με τη σκανδαλωδώς ευνοϊκή για τις ξένες επιχειρήσεις φορολογική νομοθεσία έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις. Η χώρα η οποία αποτελεί φορολογική έδρα επιχειρηματικών κολοσσών, προσφέροντάς τους φορολογική ασυλία και αφθονία ελιγμών για να ελαχιστοποιούν ή και να μηδενίζουν τη φορολογική τους επιβάρυνση, υφίσταται συντονισμένες πιέσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η εκστρατεία της Ε.Ε. κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Ετοιμάζεται, έτσι, να υποκύψει και να μεταβάλει τη νομοθεσία της. Χθες, πάντως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απάλλαξε μεγάλη επιχείρηση από την υποχρέωση να δώσει αναδρομικά μη καταβληθέντες φόρους στο ολλανδικό κράτος.

Το θέμα αφορά απόφαση που είχε λάβει το 2015 η Κομισιόν όταν έκρινε ότι η αλυσίδα καφέ Starbucks και η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler είχαν τύχει σκανδαλωδώς ευνοϊκής μεταχείρισης, η πρώτη στην Ολλανδία και η δεύτερη στο Λουξεμβούργο. Τότε η Κομισιόν επέβαλε στις δύο επιχειρήσεις πρόστιμα ύψους 30 εκατ. ευρώ και 20 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως, που θα έπρεπε να καταβληθούν στις ολλανδικές αρχές και τις αρχές του Λουξεμβούργου ως μη καταβληθέντες φόροι. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Starbucks, η Κομισιόν είχε εκτιμήσει πως το 2014 η θυγατρική της στην Ολλανδία κατέβαλε φόρους χαμηλότερους από 600.000 ευρώ. Με τη χθεσινή απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την Κομισιόν μόνον ως προς την υπόθεση της Fiat Chrysler την οποία καλεί τώρα να καταβάλει 20 εκατ. ευρώ στο Λουξεμβούργο.

Σε ό,τι αφορά όμως την Ολλανδία, μαζί με το Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία είναι οι χώρες της Ε.Ε. που έχουν επωφεληθεί τα μέγιστα από τη σκανδαλώδη εταιρική φορολογία τους, καθώς έχουν προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις στο έδαφός τους. Η Χώρα της Τουλίπας αποτελεί φορολογική έδρα εκατοντάδων επιχειρηματικών κολοσσών με ιλιγγιώδη κέρδη όπως είναι, για παράδειγμα, η εταιρεία αθλητικών ειδών Nike. Σύμφωνα, μάλιστα, με σχετικό ρεπορτάζ της ιταλικής οικονομικής εφημερίδας Il Sole 24 Ore, στην περιοχή Πρινς Μπερνχαρντπλέιν, περίπου 10 λεπτά από την ολλανδική πρωτεύουσα και μόνον μέσα σε ένα κτίριο βρίσκονται οι διευθύνσεις εκατοντάδων πολυεθνικών, περίπου 300, των οποίων οι επωνυμίες περιλαμβάνονται στα γνωστά Panama Papers. Παράλληλα όμως έχουν τη φορολογική τους έδρα στην Ολλανδία οι Ebay, Uber, Tesla, Google, Unilever, και Ikea αλλά και τα συγκροτήματα των Rolling Stones και U2. Σύμφωνα, άλλωστε, με την ιταλική εφημερίδα, το ίδιο ισχύει για πολλές ιταλικές επιχειρήσεις όπως οι ενεργειακές Eni και Enel, η επενδυτική Exor, ο όμιλος οπτικών Luxotica Group, η Telecom Italia αλλά και πολλές άλλες επιχειρήσεις της γειτονικής χώρας.

Το ιδιαίτερο φορολογικό καθεστώς που τους προσφέρει, ενδέχεται πάντως να εκλείψει σύντομα. Η ολλανδική κυβέρνηση προωθεί δύο μέτρα που έχουν στόχο να αναγκάσουν τις ξένες εταιρείες να καταβάλουν αρκετούς φόρους στο ολλανδικό κράτος. Αφενός σχεδιάζει την παρακράτηση φόρου επί των τόκων και προμηθειών πληρωμών που γίνονται από και προς την Ολλανδία και τις χώρες με χαμηλή φορολογία ή τους γνωστούς φορολογικούς παραδείσους. Αφετέρου εξετάζει τη δυνατότητα να ανακαλέσει μερικώς ή πλήρως πρόβλεψη της νομοθεσίας που επιτρέπει σε ορισμένες πολυεθνικές να μηδενίσουν τους φόρους τους προς το ολλανδικό κράτος επικαλούμενες ζημίες που έχουν σημειώσει σε άλλες χώρες.

kathimerini.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!