Δύσκολη εξίσωση η αναστολή του ΦΠΑ στις πωλήσεις ακινήτων

«Επιπλοκές» έχει αρχίσει να εμφανίζει ο τρόπος εφαρμογής του μέτρου της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις πωλήσεις ακινήτων, τα οποία οικοδομήθηκαν με άδεια μεταγενέστερη της 1/1/2006 (ημερομηνία κατά την οποία επιβλήθηκε για πρώτη φορά ΦΠΑ στα ακίνητα), καθώς σύμφωνα με πληροφορίες προκύπτουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα, που καθιστούν «δύσκολη εξίσωση» την ισχύ της ευνοϊκής ρύθμισης και για τα απούλητα διαμερίσματα. Στο πλαίσιο αυτό, επί του παρόντος φαίνεται να εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια. Το ευκολότερο αφορά την ισχύ της αναστολής μόνο σε όσα ακίνητα κατασκευαστούν με βάση οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν από τώρα και έπειτα ή έστω ο «κόφτης» να ξεκινήσει να ισχύει από τις αρχές του έτους, καλύπτοντας δηλαδή και όσες άδειες εκδόθηκαν από τον φετινό Ιανουάριο.

Πιο δύσκολη είναι η περίπτωση των ακινήτων που έχουν ήδη κατασκευαστεί με προγενέστερες άδειες και παραμένουν μέχρι σήμερα απούλητα. Σε αυτά ισχύει η επιβολή ΦΠΑ 24% σήμερα, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, το πρόβλημα έγκειται στο ότι αν ισχύσει η αναστολή του ΦΠΑ, ενδέχεται σε περιπτώσεις εταιρείες που έχουν απόθεμα ακινήτων και πούλησαν κάποια εξ αυτών τα προηγούμενα χρόνια, να πρέπει το Δημόσιο να τους επιστρέψει τον καταβληθέντα ΦΠΑ. Προκειμένου να δοθεί κάποια διέξοδος, η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, διά του προέδρου της Δημήτρη Καψιμάλη, έχει προτείνει είτε τον πιστωτικό αυτό ΦΠΑ να επιτραπεί οι εταιρείες να τον προσθέσουν λογιστικά ως έξοδό τους είτε, σε άλλο σενάριο, να μην επιστραφεί καν πίσω στις εταιρείες.

Το ζήτημα πάντως είναι σύνθετο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια αγορά κατοικίας «τριών ταχυτήτων». Κατ’ αρχάς, τα μεταχειρισμένα ακίνητα στα οποία δεν επιβάλλεται ΦΠΑ, εν συνεχεία όσα κατασκευάστηκαν μετά το 2006 και μέχρι σήμερα, όπου ισχύει ο ΦΠΑ 24%, και τέλος όσα κατασκευαστούν στο μέλλον, όπου θα ισχύει η τριετής αναστολή του φόρου. «Εφόσον δεν δοθεί λύση και αποκλειστούν τα απούλητα ακίνητα από την αναστολή του ΦΠΑ, θα δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στην αγορά, καθώς ένα μεγάλο απούλητο στοκ διαμερισμάτων θα πωλείται 24% ακριβότερα από εκείνα που θα κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα όμως, αν δεν μπορέσουμε να πουλήσουμε αυτά τα ακίνητα, δεν θα έχουμε το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε τις νέες αναπτύξεις ακινήτων», σημειώνει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο κ. Καψιμάλης.

Για το ζήτημα παρενέβη δημόσια τις προηγούμενες ημέρες και ο ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών), σημειώνοντας ότι «ο νέος νόμος πρέπει να συμπεριλάβει όλες τις άδειες από το 2006 και μετά, και όχι μόνο τις νέες, καθώς έτσι θα δημιουργηθούν προβλήματα μη ίσης μεταχείρισης όλων των οικοδομών». Συμπληρώνει δε ότι είναι σημαντικό το μέτρο να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό, καθώς αυτήν τη στιγμή οι πωλήσεις νέων κατοικιών έχουν «παγώσει», περιμένοντας την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, για λογαριασμό του ΣΕΠΑΚ, είχε καταγραφεί ότι μια μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα προσέφερε στους κατασκευαστές τη δυνατότητα μείωσης των τιμών πώλησης νέων κατοικιών κατά περίπου 9%. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, μια μείωση του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές θα προσέφερε επιπλέον επενδύσεις έως 140 εκατ. ευρώ και θα δημιουργούσε από 921 έως 3.650 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τελικά το ΑΕΠ της χώρας μέχρι και 265 εκατ. ευρώ. Οπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, τα παραπάνω μεγέθη δύνανται να είναι πολύ μεγαλύτερα, αλλά είναι προφανές ότι αν τελικά η αναστολή του ΦΠΑ περιοριστεί μόνο στις νέες οικοδομές που θα δημιουργηθούν από σήμερα και μετά, τα οφέλη θα είναι πολύ μικρότερα.

kathimerini.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!