Tον Οκτώβριο στην Αθήνα η πρώτη Ετήσια Ενεργειακή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο

Μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης και ένα ελληνικό πανεπιστήμιο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στρέψουν τα φώτα που παγκόσμιου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την πρώτη Ετήσια Ενεργειακή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο (Annual Eastern Mediterranean Energy Leadership Summit), που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα τις πρώτες δύο μέρες του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η Διάσκεψη θα συγκεντρώσει ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους από τις ΗΠΑ και στελέχη ενεργειακών επιχειρήσεων προκειμένου να συζητήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην περιοχή για την εμπορική και γεωπολιτική συνεργασία.

Η ευθύνη για την διοργάνωση ανήκει στο Transatlantic Leadership Network, στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αλλά και στον ιδρυτή και πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκο. Το Transatlantic Leadership Network είναι μια νεοσυσταθείσα δεξαμενή σκέψης στην Ουάσινγκτον, η οποία αποσκοπεί «στην ενίσχυση και τον επαναπροσανατολισμό των διατλαντικών σχέσεων μέσα στην ταχέως μεταβαλλόμενη δυναμική ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος του Transatlantic Leadership Network, Dr. Sasha Toperich, υποστήριξε ότι η Ελλάδα αναδύεται σε ένα κεντρικό παίκτη στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και εξήγησε τους λόγους για τους όποιους επιλέχθηκε η χώρα μας για να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη ενεργειακή διάσκεψη.

«Για εμάς, το συνέδριο αυτό δεν είναι μια μεμονωμένη ή αποσπασματική προσπάθεια. Αντιθέτως, επιδιώκουμε να καθιερώσουμε την Σύνοδο του Οκτωβρίου ως έναν ετήσιο θεσμό για τον χώρο της ενέργειας που θα συνοδεύεται από σχετικά συνέδρια στην Ουάσινγκτον, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια σταθερή δυναμική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

-Γιατί από όλα τα κράτη της περιοχής επιλέξατε την Ελλάδα ως την χώρα που θα φιλοξενήσει αυτό το ετήσιο γεγονός;

-Έχω ένα βαθύ σεβασμό για τον λαό της Ελλάδας. Έχω κάνει πολλούς Έλληνες φίλους μέσα από τα αρκετά ταξίδια μου στην χώρα, και είμαι πάντα χαρούμενος όταν επιστρέφω. Οι συνεργάτες μας, ο Συμεών Τσομώκος, ιδρυτής της Τσομώκος Α.Ε, ο καθηγητής Αθανάσιος Πλατιάς και ο καθηγητής Αριστοτέλης Τζιαμπίρης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, είναι σπουδαίοι άνθρωποι και καταξιωμένοι επαγγελματίες που υποστήριξαν εξαρχής την ιδέα.

Η Ελλάδα αναδύεται ως ένας σημαντικός παίκτης στην εξωτερική πολιτική της ευρύτερης περιοχής αλλά και ως ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ. Η χώρα ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και είναι έτοιμη να γράψει ένα νέο και ακόμα καλύτερο κεφάλαιο στη σύγχρονη ιστορία της. Τα πρόσφατα ενεργειακά ευρήματα της Ανατολικής Μεσογείου αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα. Τα κέρδη, λοιπόν, από αυτά τα νέα ενεργειακά έσοδα θα συμβάλουν στην ανύψωση του βιοτικού επιπέδου και στη μείωση της ανεργίας.

-Ποιες είναι οι προσδοκίες που έχετε για την πρώτη Ετήσια Ενεργειακή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο;

-Θέλουμε οι ηγέτες των επιχειρήσεων να πρωτοστατήσουν σε αυτές τις συζητήσεις. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε τομείς που το έχουν ανάγκη, έτσι ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί πραγματικά αυτή η «δυναμική» που έχει αναπτυχθεί μέσω των ενεργειακών εξελίξεων. Οι νομοθεσίες και οι κανονισμοί πρέπει να συγχρονιστούν για να διευκολύνουν την επιχειρηματική ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή. Οι θαλάσσιες διαφορές πρέπει να αντιμετωπιστούν.

fortunegreece.com


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!