Ποια είναι η αλυσίδα Selina που επενδύει στον ελληνικό τουρισμό

Στο Pedasi, ένα ψαροχώρι στον Παναμά, με πληθυσμό όχι περισσότερο από 2.400 άτομα, ξεκίνησε να λειτουργεί, το 2015, το πρώτο ξενοδοχείο Selina, ένα brand που κατάφερε, σε μόλις μία τετραετία, να μετατραπεί σε πολυεθνική αλυσίδα φιλοξενίας. Οι Ισραηλινοί Rafi Museri και Daniel Rudasevski, αφότου ίδρυσαν στον Παναμά την Selina και δημιούργησαν ξενοδοχεία σε 15 χώρες σε Λατινική Αμερική και Ευρώπη επιδιώκουν να… αναμετρηθούν με την ελληνική αγορά.

Αφετηρία της ξενοδοχειακής αλυσίδας στην Ελλάδα αποτελεί η Μακρινίτσα του Πηλίου, όπου πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του το Selina Centavrus Pelion, έχοντας προέλθει από την λειτουργική συνένωση πέντε διαφορετικών ιδιοκτησιών. Σε αυτές, που αντιστοιχούν σε 22 δωμάτια, συνυπάρχουν κοινόχρηστα δωμάτια (youth hostel), σουίτες, lofts και κλασσικά δωμάτια, με κοινόχρηστους χώρους εργασίας. Το concept των Ισραηλινών απευθύνεται, ταυτόχρονα, σε ψηφιακούς νομάδες, οικογένειες αλλά και περιηγητές με χαμηλό προϋπολογισμό.

Το επόμενο βήμα της εταιρείας προβλέπει την έναρξη λειτουργίας, τον προσεχή χειμώνα, ενός ακόμη ξενοδοχείου στην πλατεία Θεάτρου στην Αθήνα, με τους επενδυτές να προσβλέπουν στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου αλλά και στις καλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Θα διαθέτει συνολικά 100 δωμάτια και αυτή τη στιγμή η ανακατασκευή του κτηρίου, που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ως γραφεία, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

H χρηματοδότηση

Η ξενοδοχειακή αλυσίδα δρομολογεί την επέκτασή της στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε ελληνικά νησιά, με την Ελλάδα να είναι ο τρίτος, μετά την Πορτογαλία και την Μεγάλη Βρετανία, ευρωπαϊκός προορισμός που επιλέγει.

Ο όμιλος Selina, του οποίου η αξία αποτιμάται σε περίπου 850 εκατ. δολ., έχει συγκεντρώσει κεφάλαια -σε τρεις κύκλους χρηματοδότησης- της τάξης των 345 εκατ. δολ., έχοντας ως στόχο, με ορίζοντα το 2023, να διαθέτει συνολικά 400 ιδιοκτησίες με 130.000 κρεβάτια. Στους χρηματοδότες του ανήκουν η Access Industries, που τοποθετείται, παγκοσμίως, σε τομείς, όπως η αγορά ακινήτων, η τεχνολογία και οι τηλεπικοινωνίες και το fund Colony Capital με διαχειριζόμενο χαρτοφυλάκιο αξίας 43 δισ. δολαρίων.

Εκτιμάται ότι η αξία της Selina θα αγγίξει το προσεχές διάστημα το 1 δισ. δολ., ενώ, μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα επεκτείνει την παρουσία της, εκτός από την Ελλάδα, σε Γερμανία, ΗΠΑ και Βραζιλία.

Κατά βάση, o όμιλος Selina αγοράζει ή μισθώνει κενά ακίνητα ή κτήρια πρώην ξενοδοχείων, τα οποία ανακατασκευάζει, αποτελώντας, με τον τρόπο αυτό, μέρος της κυρίαρχης, τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα τάσης για αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχεία κενών ιδιοκτησιών.

capital.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!