Ετοιμάζεται για την ελληνική αγορά η Juul

Tην είσοδο της στην Ελληνική αγορά φαίνεται πως έχει δρομολογήσει η αμερικάνική startup Juul Labs, που δραστηριοποιείται στην αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εταιρείες του χώρου καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen διατηρεί το 70% της αγοράς ηλεκτρονικών τσιγάρων των ΗΠΑ ενώ ο κύκλος εργασιών της το 2018 υπολογίζεται πως ξεπέρασε το 1 δις δολάρια. Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία τoυ Dow Jones VentureSource, η Juul Labs βρέθηκε την προηγούμενη χρονιά στην έκτη θέση της κατάταξης των πιο πολύτιμων startups των ΗΠΑ, με τις Uber και Airbnb να «φιγουράρουν» στην πρώτη θέση της λίστας.

Στην εταιρεία έχουν επενδύσει κορυφαία σχήματα όπως η Tiger Global Management, η Fidelity Investments και η Tao Capital ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιούλιο του 2018 «σήκωσε» 650 εκατομμύρια δολάρια. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους η Atria (πρώην Philip Morris Companies), που συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων κατασκευαστών τσιγάρων διεθνώς, απέκτησε το 35% της Juul Labs έναντι 12,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εξαγορά χαρακτηριστικέ ως «μακράν η μεγαλύτερη επένδυση στα χρονικά σε αμερικάνική venture-backed εταιρεία» ενώ σύμφωνα με την Wells Fargo εκτίναξε την αξία της Juul Labs στα 38 δισεκατομμύρια δολάρια.

Oι κινήσεις στην Ελλάδα

H Juul Labs απασχολεί αυτή την στιγμή περισσότερα από 1500 άτομα, με την πλειονότητα τους να εργάζεται στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο San Francisco των HΠΑ. Τον τελευταίο χρόνο, όμως, έχει προχωρήσει σε κινήσεις διεθνούς επέκτασης και πλέον έκτος από τις ΗΠΑ διαθέτει παρουσία σε Ισραήλ, Μεγάλη Βρετανία, Καναδά, Ρωσία και Νότιο Κορέα, ενώ έχει ανακοινώσει επίσημα την είσοδο της τόσο στην Ινδία όσο και στις Φιλιππίνες.

H Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, συμπεριλαμβάνεται, επίσης, στις αγορές, όπου η Juul Labs θέλει να επεκταθεί άμεσα, με τις πρώτες κινήσεις στελέχωσης να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Συγκεκριμένα, από τα μέσα Αυγούστου η Juul Labs με σχετικές καταχωρήσεις στην επίσημη εταιρική σελίδα της στο LinkedIn αναζητά Marketing Director, Trade Marketing Manager , Operations Director , Βrand Communications Manager και Commercial Finance Manager για την παρουσία της στην ελληνική αγορά, με έδρα την Αθήνα. Είχε δε προηγηθεί πριν από κάποιο διάστημα ανάλογη πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος από στελέχη αναφορικά με την θέση του General Manager της Juul Labs στην Ελλάδα.

«Ανάπτυξη-φωτιά» μόλις σε 2 χρόνια

Η Juul Labs, Inc ξεκίνησε το 2017 σαν μετεξέλιξη της Pax Labs και μέσα σε αυτή την διετία έχει κατορθώσει να πενταπλασιάσει το αρχικό της μέγεθος. Ιδρυτές της είναι ο Adam Bowen and James Monsees, οι οποίοι αρχικά ίδρυσαν μια εταιρεία με την ονομασία Ploom ενώ ήταν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Stanford ενώ αργότερα δημιούργησαν την συσκευή ατμίσματος Pax. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού τσιγάρου Juul, που βασίζεται σε άλατα νικοτίνης και pods μιας-χρήσης. Η συσκευή Juul κατασκευάζεται σε εργοστάσιο στην Κίνα, ενώ τα pods στις ΗΠΑ.

Από τον Αύγουστο το 2018, ο Bowen αποτελεί τον Chief Technology Officer της εταιρείας και ο Monsees τον Chief Product Officer. Μετά την εξαγορά του 35% της Juul Labs, από την Atria, oι περιουσίες των δυο συνιδρυτών της εταιρείας ηλεκτρονικού τσιγάρου υπολογίζεται πως ξεπερνούν το 1,4 δισ. δολάρια. για τον καθένα. .

Tα προβλήματα με την νομοθεσία

Θα πρέπει να αναφερθεί πως στις ΗΠΑ τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου/ ατμίσματος –και ειδικά η Juul- φαίνεται να βρίσκονται στο στόχαστρο του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), με διάφορες μορφές απαγορεύσεων και αναπροσαρμογής των ηλικιακών ορίων επιτρεπόμενης χρήσης να έχουν εισαχθεί σε αρκετές πολιτείες το τελευταίο διάστημα. Επίσης στο Ισραήλ, το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει την πλήρη απαγόρευση διάθεσης των προϊόντων της Juul Labs στην τοπική αγορά, με την εταιρεία να έχει προσφύγει σχετικά στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Επίσης η Juul αντιμετωπίζει προβλήματα με απαγορεύσεις και στην αγορά της Ινδίας.

Η εγχώρια αγορά

Η διαφαινόμενη είσοδος της Juul Labs στην χώρα μας αναμένεται να τονώσει ακόμη περισσότερο την ελληνική αγορά εναλλακτικών προϊόντων καπνού, η οποία, ήδη, διαγράφει ανοδική πορεία. Υπενθυμίζεται πως η Παπαστράτος (Philip Morris International) διαθέτει το IQOS, το μερίδιο του οποίου υπολογίζεται πως ξεπερνά ήδη το 7% της συνολικής εγχώριας αγοράς καπνικών προϊόντων εν, θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί, πως έχει προχωρήσει σε επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ για την πλήρη μετατροπή των εγκαταστάσεων της σε ένα από τα δύο εργοστάσια της Philip Morris International στον κόσμο που παράγουν θερμαινόμενους ράβδους καπνού για το προϊόν . Παράλληλα, η Ελλάδα επελέγη από τον Όμιλο British American Tobacco ως μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως όπου διατίθεται ολόκληρη η γκάμα των προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, που περιλαμβάνει το θερμαινόμενο προϊόν καπνού Glo και στο προϊόν ατμίσματος Vype. Επιπρόσθετα, από τον Απρίλιο του 2019 η η JTI διαθέτει και στην Ελλάδα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα LogicCOMPACT.

businessnews.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!