Συμβολικό τέλος εποχής για την Apple – αλλά οι επενδυτές δεν φαίνεται να ενοχλούνται


Το τελευταίο τρίμηνο, πάνω από τα μισά έσοδα της Apple προήλθαν από άλλα προϊόντα εκτός των iPhone. Κι αυτό δεν έχει συμβεί εδώ και εφτά χρόνια.

Οι πωλήσεις iPhone τριμήνου μειώθηκαν κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, στα 26 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά αυτή η πτώση δεν φαίνεται να ενοχλεί τους επενδυτές, οι οποίοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, όπως οι υπηρεσίες (στις οποίες περιλαμβάνονται η Apple Music και το iCloud), αναπτύχθηκαν γοργά.

Στην πραγματικότητα, η Apple είναι μια εντελώς διαφορετική εταιρεία ακόμα και σε σχέση με το τι ήταν πριν από έναν χρόνο. Δεν είναι μόνο η μεταβολή των πηγών εσόδων που επικυρώνει μια τέτοια εικόνα. Την προηγούμενη εβδομάδα μάθαμε ότι τα ασύρματα ακουστικά AirPods έχουν αναδειχθεί σε μείζονα επιχειρηματική δραστηριότητα για την Apple ενώ, παράλληλα, η πιστωτική κάρτα Apple Card θα κάνει ντεμπούτο μέσα στον Αύγουστο.

Τα έσοδα τρίτου τριμήνου της Apple ήταν 53,8 δισεκατομμύρια δολάρια – αυξημένα κατά 1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα αποτελέσματα επλήγησαν από την πτώση των εσόδων από πωλήσεις iPhone κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως, τα έσοδα από υπηρεσίες άγγιξαν τα 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, οι πωλήσεις φορετών συσκευών αυξήθηκαν επίσης, κατά 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το σημαντικότερο στοιχείο για τους επενδυτές είναι η πρόβλεψη για έσοδα επόμενου τριμήνου ύψους 61-64 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αντίστοιχη πρόβλεψη της Γουόλ Στριτ είναι 61 δισεκατομμύρια δολάρια και φαίνεται ότι οι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι που η τελική επίδοση θα ξεπεράσει το συγκεκριμένο νούμερο.

Η άνοδος των εσόδων από φορετές συσκευές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα AirPods. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Apple θα πουλήσει 50 εκατομμύρια AirPods φέτος. Το εν λόγω τμήμα φορετών συσκευών συνεισφέρει με πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια στα ακαθάριστα κέρδη της Apple.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, είπε ότι η υπηρεσία κινητών πληρωμών Apple Pay «προσθέτει περισσότερους χρήστες απ’ ό,τι η PayPal». Και προσέθεσε ότι ο όγκος μηνιαίων συναλλαγών της Apple Pay αυξάνεται τέσσερις φορές ταχύτερα από τον αντίστοιχο της PayPal (σημειώστε ότι η PayPal επεξεργάζεται σχεδόν 1 δισεκατομμύριο συναλλαγές μηνιαίως).

Μέσα στον Αύγουστο, όπως επιβεβαίωσε ο Cook, θα παρουσιαστεί και η Apple Card – αποτέλεσμα της συνεργασίας της Apple με την Goldman Sachs. Η Apple Card θα έχει επιστροφή αγορών έως και 3%, βάσει του τι θα αγοράζουν οι καταναλωτές, ενώ το επιτόκιο για απλήρωτα υπόλοιπα θα κυμαίνεται από 13,24% έως 24,24%.



του Don Reisinger

fortunegreece.com  


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!