Airbnb και φοιτητές: Αγώνας δρόμου για την αναζήτηση φθηνής στέγης

Τα ενοίκια φέτος αναμένεται να είναι αυξημένα έως και 30%, για τους φοιτητές που θα αναζητήσουν σπίτι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα και Χανιά.

Οι εξαιρετικά υψηλές τιμές των ενοικίων στην Αθήνα αλλά και σε επαρχιακές πόλεις όπου ανθεί το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν δημιουργήσει έντονο πρόβλημα σε φοιτητές αλλά και σε άλλους ενοικιαστές.

Η πλειονότητα των διαθέσιμων ακινήτων είναι στις πλατφόρμες τύπου Airbnb και οι ιδιοκτήτες ζητούν εξαιρετικά υψηλά ενοίκια για όσους θέλουν κατοικία σε μόνιμη βάση.

Τα ενοίκια φέτος αναμένεται να είναι αυξημένα έως και 30%, για τους φοιτητές που θα αναζητήσουν σπίτι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα και Χανιά. Στην πόλη της Κρήτης μάλιστα όπως είδαμε σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ ζητούν ακόμη και 400 ευρώ για μια γκαρσονιέρα.

Είναι περίεργο πάντως που οι τιμές στις μακροχρόνιες μισθώσεις έχουν πάρει την ανιούσα την ώρα που ο έντονος ανταγωνισμός στις βραχυχρόνιες και η υπερπληθώρα διαθέσιμων ακινήτων φέρνουν μειωμένα έσοδα στους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDΝΑ το 2018 στην Ελλάδα οι καταχωρήσεις αυξήθηκαν κατά 21% και οι διανυκτερεύσεις κατά 24%, ωστόσο η πληρότητα μειώθηκε κατά 13%, η μέση ημερήσια τιμή σημείωσε επίσης πτώση κατά 17%, όπως και τα έσοδα ανά διαθέσιμη ιδιοκτησία κατά 28%. Πτωτική είναι η τάση και για το 2019. Τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Αττική είναι μειωμένα έως και 25%.


Αιτία της κάμψης του φαινομένου όπως μας λένε άνθρωποι της αγοράς είναι η κατακόρυφη άνοδος των διαθέσιμων κατοικιών σε νέες περιοχές και η αναζήτηση όλο και φθηνότερων λύσεων από πλευράς ενοικιαστών.

Τον μεγαλύτερο αριθμό βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαμε στο site της AirDna, η Κρήτη με 22.585 αγγελίες, στη δεύτερη θέση είνια η Αθήνα με 11.355 καταχωρήσεις κι ακολουθούν : Κέρκυρα 6.809, Σαντορίνη 5.159 ,Μύκονος 4.351, Ρόδος 4055, Χαλκιδική 3048, Λασίθι 2811, Λευκάδα 2397,Θεσσαλονίκη 2.213, ενώ τελευταία στη λίστα είναι η Καβάλα με μόλις 638 αναρτήσεις.

Η κυβέρνηση πάντως σκοπεύει να παρέμβει στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου ώστε να υπάρξει ρύθμιση της αγοράς όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.


Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση από το φθινόπωρο στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι:

1.Να τεθεί όριο δυο ακινήτων ανά ΑΦΜ
2.Να μην επιτρέπεται η μίσθωση ακινήτου γα περισσότερες από 90 ημέρες το χρόνο
3.Για να μισθωθεί το ακίνητο για περισσότερες από 90 ημέρες θα πρέπει το εισόδημα από την ενοικίαση να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ ανά έτος.
Άγνωστο παραμένει αν θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στο φορολογικό καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!