Lufthansa: Η επιβατική κίνηση δεν έχει επηρεαστεί από το «φαινόμενο Greta»

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa αναμένει ότι ο αριθμός των επιβατών θα αυξηθεί περίπου 4% φέτος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της σε συνέντευξή του, υποβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις ότι το κύμα υποστήριξης που έχει λάβει η έφηβη ακτιβίστριας Greta Thunberg θα επηρέαζε τα αεροπορικά ταξίδια.

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο την συνέντευξη του CEO της Lufthansa, Carsten Spohr, στην σημερινή NZZ am Sonntag, «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε μείωση αλλά το αντίθετο».

«Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, που ήταν έτος ρεκόρ, αναμένουμε αύξηση των επιβατών περίπου 4%, (η μονάδα της Lufthansa), ενώ και η Swiss International Air Lines παρουσιάζει αύξηση. Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή δεν έχει οδηγήσει σε περιορισμό των κρατήσεων. Οι άνθρωποι θέλουν να πετάξουν. »

Πληθώρα άρθρων στα ΜΜΕ υποδηλώνουν ότι το «φαινόμενο Greta» θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, αναφερόμενα στην 16χρονη που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή για τις προσπάθειές της να πείσει τους ανθρώπους να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το Σάββατο, μια ομάδα περίπου 80 διαδηλωτών διοργάνωσε μια «Flight Strike» στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης κοντά στις εγκαταστάσεις της Swiss International Air Lines, τραγουδώντας τραγούδια, μοιράζοντας φυλλάδια και ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να δεσμευτούν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν αεροπλάνο για τις μετακινήσεις τους το 2020.

Δεν υπήρξαν συλλήψεις και η διαδήλωση έληξε ειρηνικά χωρίς την αστυνομική παρέμβαση.

Από την πλευρά του, ο Spohr ανέφερε στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας που δείχνουν ότι τα αεροπορικά ταξίδια ευθύνονται για την παραγωγή του 2,8% του συνολικού διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ο CEO της Lufthansa δήλωσε απογοητευμένος από το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες κατηγορούνται για τη συμβολή τους στις εκπομπές καυσαερίων που αλλάζουν το κλίμα.

«Δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε ότι τα αεροπορικά ταξίδια επηρεάζουν θετικά τον κόσμο: Συνδέουμε τις χώρες, τις οικονομίες και τις κοινωνίες», δήλωσε ο Spohr. «Επιπλέον, εδώ και χρόνια έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 ανά επιβάτη».

Ο Spohr δήλωσε ότι οι πτήσεις που προσφέρονται από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους για λίγα δολάρια βλάπτουν την συνολικά την εικόνα των αεροπορικών εταιριών.

«Στοχοποιούν τη βιομηχανία μας, μπλοκάρουν τον εναέριο χώρο και δημιουργούν μια τεχνητή ζήτηση που δεν θα υπήρχε αν υπήρχαν ρεαλιστικές τιμές», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «Δεν θα έπερεπε να υπάρχουν πτήσεις κάτω των 10 ευρώ.»

Ωστόσο υποστήριξε τη Eurowings της Lufthansa που προσφέρει πτήσεις κάτω των 35 ευρώ, επικαλούμενος την ανάγκη να στηριχθεί η εγχώρια αγορά.

Η οργάνωση «Φίλοι της Γης» εκτιμά ότι οι εκπομπές καυσαερίων από τις αερομεταφορές υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ του 1990 και του 2016, ενώ οι συνολικές εκπομπές καυσαερίων ειώθηκαν κατά 43%. Στην Ευρώπη, οι χαμηλοί φόροι αεροπορικών μεταφορών, ο πολλαπλασιασμός των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους όπως η easyJet και η Ryanair καθώς και η άνοδος της Airbnb έχουν προκαλέσει μια έκρηξη αεροπορικών ταξιδιών.

Χώρες μεταξύ των οποίων η Ολλανδία και η Γαλλία, επιδιώκουν να πείσουν τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να βάλουν τέλος στις φορολογικές απαλλαγές για τα καύσιμα και τα αεροπορικά εισιτήρια.

newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!