Η EBRD υποστηρίζει «πράσινες» επενδύσεις στον κλάδο ακινήτων στην Ελλάδα

Περισσότερα κτίρια στην Ελλάδα θα πληρούν σύγχρονα πρότυπα αειφορίας και φιλικότητας προς το περιβάλλον χάρη σε δάνειο 50 εκατομμυρίων ευρώ από την EBRD στην Πανγαία, την μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε η EBRD, με την υποστήριξη της Τράπεζας, η εταιρεία θα εισάγει το σύστημα αξιολόγησης GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark), το παγκόσμιο περιβαλλοντικό, κοινωνικό πρότυπο και πρότυπο διακυβέρνησης σχετικά με την ακίνητη περιουσία, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της αξίας μέσω της αξιολόγησης και της προώθησης των πρακτικών βιωσιμότητας.

Η Πανγαία θα διαθέσει τμήμα τουλάχιστον €25 εκατομμυρίων του δανείου για “πράσινες” επενδύσεις σε ακίνητα, όπως η εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών προκειμένου να μειωθεί το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Το κεφάλαια θα υποστηρίξουν την επέκταση του χαρτοφυλακίου της Πανγαία προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθώντας την ενσωμάτωση της αειφορίας ως κύριο και βασικό στοιχείο της στρατηγικής επενδύσεων και διαχείρισης ακινήτων. Το δάνειο είναι συμπληρωματικό δανείου ύψους €250 εκατομμυρίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την αναδιάρθρωση του ισολογισμού της εταιρείας.

Η Πανγαία είναι η ηγέτιδα εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, το χαρτοφυλάκιό της οποίας αποτελείται από περισσότερα από 350 εμπορικά ακίνητα, κυρίως κτίρια γραφείων και εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και σε άλλες βασικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η EBRD πρόσφατα χορήγησε δάνειο ύψους €55 εκατομμυρίων στην Invel Real Estate για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς μετοχών ποσοστού 32.7% στην Πανγαία.

Μέχρι στιγμής, η EBRD έχει πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις άνω του €3.1 δισεκατομμυρίων στους τομείς των ακινήτων και του τουρισμού.

Στην Ελλάδα, η EBRD έχει επενδύσει μέχρι σήμερα πάνω από €2.7 δισεκατομμύρια στους τομείς των εμπορικών επιχειρήσεων, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της ενέργειας και των υποδομών.

newmoney.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!