Τι φέρνει η νέα κυβέρνηση για τα ακίνητα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το κυβερνητικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την ανάκαμψη και «αναγέννηση» της αγοράς ακινήτων.

Η εξειδίκευση των μέτρων που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό ανάκαμψης της χειμαζόμενης από την φορολογία κτηματαγοράς.

Κομβικό σημείο θα είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών που επιβαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία, καθώς η υπερφορολόγηση ήταν και η αιτία που οδήγησε στην εξασθένηση της ζήτησης.

Το momentum φαίνεται πως είναι θετικό γιατί υπάρχουν οι συνθήκες για να πάρει μπρος μια αγορά η οποία υπήρξε για χρόνια η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και βασικός πυλώνας στήριξης του ΑΕΠ. Εξάλλου όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, πιστεύει στην μείωση της γραφειοκρατίας, στην μείωση της φορολογίας και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο σχεδιασμός στηρίζεται σε τρεις επιμέρους άξονες:
  • τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.
  • τον δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας στη μεταβίβαση ακινήτων.
  • τη δημιουργία κινήτρων για την αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών της χώρας καθώς και για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε
δύο χρόνια, με ταυτόχρονη εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες.

Όσον αφορά στη γραφειοκρατία τα 23 δικαιολογητικά, που απαιτούνται σήμερα στη μεταβίβαση ακινήτων θα περιοριστούν κατά ένα τρίτο, και στη συνέχεια θα αυξηθούν σημαντικά τα δικαιολογητικά που θα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά.

Επιπλέον θα δοθούν οικονομικά κίνητρα για όλες τις εργασίες που αφορούν στην ενεργειακή, λειτουργική, αισθητική αναβάθμιση των υφιστάμενων ακινήτων, καθώς και την εν γένει συντήρηση και αξιοποίησή τους. Τα εν λόγω κίνητρα θα έχουν τη μορφή έκπτωσης φόρου, η οποία θα ισοδυναμεί με 40% έως 50% της συνολικής δαπάνης και θα αποσβένεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, στα τρία επόμενα έτη. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου που προβλέπει την αύξηση του συντελεστή δόμησης ως και 30% σε περιοχές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (παλιά κτίρια έλλειψη ελεύθερων χώρων κλπ)

Φορολογικά κίνητρα θα δοθούν και για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών (Πρόγραμμα golden visa & νομοθεσία nom/dom)

Οι σχεδιασμοί θα εφαρμοστούν σε ένα ούτως ένα ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις που η νέα κυβέρνηση αναμένεται να δρομολογήσει γενικότερα, με μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% την επόμενη διετία και τη μείωση της φορολογίας από το 2020 στα μερίσματα στο 5% από 10% σήμερα καθώς και φορολογικά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις, και με διπλασιασμό της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη.

ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!