Ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Απλοποιείται σημαντικά η διαδικασία μεταβιβάσεων ακινήτων καθώς ξεκινά η λειτουργία της ειδικής εφαρμογής για υποβολή των δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζεται από την ΑΑΔΕ στους συμβολαιογράφους η εφαρμογή για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις των ακινήτων, η οποία θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία προκειμένου να καταγραφούν και να επιλυθούν όποια πρακτικά προβλήματα προκύψουν ενώ το αργότερο έως το τέλος του 2019 θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία στο σύστημα TAXISnet .

Το νέο σύστημα θα διευκολύνει τους ιδιοκτήτες και υποψήφιους ιδιοκτήτες ακινήτων στις μεταβιβάσεις, καθώς απλοποιεί την πολυδαίδαλη διαδικασία που ισχύει σήμερα ενώ ταυτόχρονα θα διευκολύνει τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις των φορολογικών αρχών που αφορούν τόσο σε στοιχεία προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων όσο και στοιχεία που αφορούν την προέλευση των χρημάτων που δαπανήθηκαν.


Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νέο σύστημα, η διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου τα οποία θα έχουν λάβει προηγουμένως σχετική πιστοποίηση.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορολογούμενος που προχωρά σε αγορά ακινήτου δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεται την αρμόδια Δ.Ο.Υ., για να υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς η δήλωση φόρου μεταβίβασης θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στο σύστημα TAXISnet, από τον συμβολαιογράφο, ενώ η διασταύρωση, ο έλεγχος και η επαλήθευση των δηλούμενων στοιχείων θα γίνεται αυτόματα από το σύστημα.

ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!