Στους δήμους ο ΕΝΦΙΑ

Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ, αποτελεί μια από τις κυβερνητικές προτεραιότητες που θα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με βάση τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγραμματισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Στοχος η μετεξέλιξη της αυτοδιοίκησης σε «αυτοδύναμη και αυτοτελή», καθώς και η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών «με σεβασμό στα χρήματα του πολίτη».

Ο περίφημος φόρος θεσπίστηκε το 2011 σαν τέλος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και αρχικά εισπράττονταν μέσω της ΔΕΗ, για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους, δηλαδή για την κάλυψη των ελλειμμάτων μέχρι το 2015 και για την ενίσχυση των πλεονασμάτων από το 2016 και μετά.

Σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης στόχος ήταν ως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς αυτη.

Ακολουθώντας το μοντέλο που εφαρμόζουν αρκετές χώρες της ΕΕ οι δήμοι θα έχουν και την ευθύνη και να καθορίζουν το ύψος του φόρου.

Στις στρατηγικές επιλογές των παρεμβάσεων του υπουργείου Εσωτερικών, περιλαμβάνονται επιπλέον παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο, αλλαγή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση η εφαρμογή συστήματος επιβράβευσης και η κατάρτιση ατομικού πλάνου ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους δημόσιους υπαλλήλους με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, όπως επίσης και η ενίσχυση της λογοδοσίας και της καταπολέμησης της διαφθοράς, με νέο, απλουστευμένο Πειθαρχικό Δίκαιο.

Θα συνεχιστεί επίσης η υλοποίηση μέτρων που έχει συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους θεσμούς, όπως μεταξύ άλλων, η ανεξάρτητη αξιολόγηση της διαδικασίας επιλογής για τις θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, η αξιοκρατική επιλογή διοικητικών γραμματέων στα υπουργεία και η ολοκλήρωση των ψηφιοποιημένων οργανογραμμάτων, συνδεδεμένων με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Ως στρατηγικές επιλογές των παρεμβάσεων του υπουργείου Εσωτερικών, περιγράφονται η ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές, η προστασία του περιβάλλοντος με προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η δημιουργία ενός σύγχρονου, λιτού και αποτελεσματικού κράτους στην υπηρεσία του πολίτη.
ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!