Μπορούν οι κβαντικοί υπολογιστές να σώσουν τον κόσμο;

Η κβαντική υπολογιστική μπορεί να απέχει δεκαετίες από το να αποτελέσει μια απτή πραγματικότητα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τις εταιρείες τεχνολογίας από το να προσπαθούν να πείσουν τις επιχειρήσεις ότι πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την επόμενη φάση εξέλιξης των υπολογιστών.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Brainstorm Tech του Fortune την περασμένη Δευτέρα στο Άσπεν του Κολοράντο, η γενική διευθύντρια κβαντικού λογισμικού της Microsoft, Krysta Svore, εξήγησε γιατί οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να ενδιαφέρονται για την πειραματική αυτή τεχνολογία.

Η λειτουργική κβαντική υπολογιστική θα μπορούσε θεωρητικά να βοηθήσει στην επίλυση μερικών από τα πιο πιεστικά προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως η συλλογή «άνθρακα από την ατμόσφαιρα για να σωθεί ο πλανήτης» και η βελτίωση της παραγωγής ενέργειας και τροφίμων, είπε η Svore.

Δεν είναι ότι οι συμβατικοί υπολογιστές δεν μπορούν να επεξεργαστούν τους υπολογισμούς που υποστηρίζουν όλα όσα ανέφερε η Svore. Είναι απλά ότι θα χρειάζονταν δεκαετίες για να γίνει αυτό, σε αντίθεση με την χρονική περίοδο «μερικών εβδομάδων ή μηνών» που θα απαιτείτο από έναν κβαντικό υπολογιστή για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα προβλήματα.

Τόσο η Svore όσο και ο Andrew Fursman, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της νεοφυούς επιχείρησης 1QBit, είχαν το δύσκολο έργο να εξηγήσουν σε ένα κοινό εταιρικών στελεχών το πώς λειτουργεί η κβαντική υπολογιστική. Ο Fursman αστειεύτηκε λέγοντας ότι είναι πιθανό πολλά από τα μέλη του ακροατηρίου να μην καταλαβαίνουν πώς λειτουργούν ούτε οι συμβατικοί υπολογιστές, αλλά να ξέρουν τι θέλουν οι υπολογιστές αυτοί να επιτύχουν.

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται συνήθως την κβαντική υπολογιστική, αναφέρονται στην «αξιοποίηση της δύναμης της κβαντικής μηχανικής και των φυσικών ιδιοτήτων», ανέφερε η Svore. Στους συμβατικούς υπολογιστές, ένα τρανζίστορ χρησιμοποιείται για να κωδικοποιεί και να αναπαριστά τα δεδομένα είτε ως «0» είτε ως «1» στα γνωστά «bits», τα οποία συμβάλλουν στην τροφοδοσία των φορητών υπολογιστών ή των smartphone σας.

Η κβαντική υπολογιστική, ωστόσο, στηρίζεται στα μυστηριώδη qbits, τα οποία μπορούν να αντιπροσωπεύουν δεδομένα σε πολλαπλές καταστάσεις όπως το «0» ή το «1» ταυτόχρονα. Η ιδέα είναι δύσκολη στη σύλληψη, αλλά εξαιρετικά κρίσιμη για την αξιοποίηση της δύναμης των κβαντικών υπολογιστών. Ο σχεδιασμός αλγορίθμων που εκμεταλλεύονται τις μυστηριώδεις ιδιότητες των qbits μπορεί να συμπιέσει «δισεκατομμύρια έτη υπολογιστικού χρόνου σε δευτερόλεπτα ή ώρες ή ημέρες», τόνισε η Svore.

Καθώς η κβαντική υπολογιστική μόλις τώρα αναπτύσσεται, οι εταιρείες σπεύδουν να προσλάβουν εξειδικευμένα ταλέντα, τα οποία επί του παρόντος είναι περιορισμένα επειδή ο τομέας είναι εκκολαπτόμενος. Η Svore δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που να έχουν εκπαιδευτεί στον κλάδο» για να καλύψουν τη ζήτηση. Και πρόσθεσε ότι εταιρείες όπως η Microsoft χρειάζονται ανθρώπους που να διαθέτουν κατάρτιση σε τομείς όπως η επιστήμη των υλικών, η κρυογονική (οι κβαντικές μηχανές πρέπει να «τρέχουν» σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες) και η κβαντική θεωρία και ανάπτυξη.

Ο Fursman είχε χαρακτηριστικά ότι απαιτήθηκαν πέντε χρόνια για να προσλάβει η startup του 100 άτομα, κάτι που όπως είπε «δεν είναι βιώσιμο για να οικοδομηθεί αυτός ο κλάδος».



του Jonathan Vanian

fortunegreece.com


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!