Ακίνητα: Οι ξένοι «φουσκώνουν» τις τιμές στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Το χαμένο έδαφος κερδίζουν τα ακίνητα της Αθηναϊκής Ριβιέρας κυρίως εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος από ξένους αγοραστές, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», με τις τιμές να αυξάνονται σημαντικά, γύρω στο 10% - 15% την τελευταία διετία.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates Θέμης Μπάκας, το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών επικεντρώνεται μόνο σε κατοικίες που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο, ενώ οι εγχώριοι αγοραστές, κυρίως οικογένειες, βλέπουν περισσότερο διαμερίσματα σε Ηλιούπολη και Αργυρούπολη.

Οι ιδιοκτήτες που βλέπουν τις σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή, όπως το Ελληνικό και η ανάπλαση του Φαλήρου, έχουν ήδη αρχίσει να ανεβάζουν δειλά - δειλά τις τιμές των προς πώληση ακινήτων. Ο κ. Μπάκας προσθέτει πως οι τιμές στα ακίνητα έχουν ανέβει περί το 5% τον τελευταίο χρόνο όταν οι αγοραστές είναι Ελληνες, ενώ στην περίπτωση ξένων αγοραστών η τελική τιμή «διαμορφώνεται από τον αριθμό των διαμεσολαβητών» και μπορεί να είναι μέχρι και 20% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της E-Real Estates, οι πλέον ακριβές περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας είναι η Βουλιαγμένη και το Καβούρι με τις τιμές να ξεκινούν στην πρώτη από τα 3.360 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (στο κέντρο της Βουλιαγμένης) και τα 5.315 ευρώ ανά τ.μ. Και στις δύο περιοχές οι τιμές μπορεί να φτάσουν τα 6.000 ευρώ ανά τ.μ. ενώ εντοπίζονται και πολυτελείς κατοικίες με τιμές κοντά στα 8.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στην κορυφή της λίστας με τις πιο ακριβές περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας βρίσκονται, επίσης, η Γλυφάδα και το Ελληνικό καθώς και η Βούλα με τιμές από 2.250 ευρώ ανά τ.μ. μέχρι και 4.000 ευρώ ανά τ.μ.

Τα νότια προάστια της Αττικής βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των αγοραστών ακινήτων μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα». Στη συγκεκριμένη περιοχή εντοπίζονται οι περισσότερες αγορές από Τούρκους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, όπως και Αράβων και Κινέζων. Όπως λέει ο κ. Μπάκας, οι αγοραστές «γνωρίζουν ότι οι τιμές σε σχέση με το 2009 έχουν υποχωρήσει κατά 40% - 45 % σε Γλυφάδα και Βούλα, αν και σε σχέση με τα Βόρεια Προάστια της Αττικής οι τιμές ήταν πιο ανθεκτικές». Δεν είδαμε δηλαδή την πτώση του 70% που παρουσίασαν τα ακίνητα στα Βόρεια Προάστια. Πάντως, το 80% των αλλοδαπών που επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητο επιλέγουν τις περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας λόγω και των επενδυτικών σχεδίων που προωθούνται στην περιοχή από το Φάληρο μέχρι τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Στα χρόνια της κρίσης η μικρότερη πτώση τιμών στα νότια προάστια ήταν στη περιοχή του Ελληνικού (οι τιμές υποχώρησαν από 33% - 39%), μια περιοχή που απέκτησε σταθμό μετρό διευκολύνοντας τους κατοίκους. Επιπλέον, στα χρόνια που μεσολάβησαν από τη μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπάτα, η περιοχή του Ελληνικού άλλαξε πρόσωπο και κατάφερε να κλείσει την ψαλίδα τιμών (10% - 15%) που τη χώριζε από άλλες περιοχές των Νοτίων Προαστίων όπως η Γλυφάδα και η Βούλα. Τώρα τα στελέχη της αγοράς ακινήτων προσπαθούν να προβλέψουν τις αλλαγές που θα φέρει στο real estate της περιοχής η μεγάλη επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή «προσπάθησαν πολλές φορές, ειδικά μετά από τα γνωστά δημοσιεύματα για έναρξη των εργασιών ανάπλασης του Ελληνικού που δεν επιβεβαιώθηκαν μέχρι σήμερα, να εξαργυρώσουν την υπεραξία που θα προκύψει αυξάνοντας τις τιμές των ακινήτων κατά 10% - 20%». Μέχρι σήμερα η προσπάθεια δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα τονίζουν οι μεσίτες. Όμως, όπως λέει ο κ. Μπάκας, «σίγουρα η έναρξη των εργασιών, θα πυροδοτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά δεν θεωρούμε ότι θα δούμε μεγάλες αλλαγές στις τιμές από την ευρύτερη εικόνα.

Οι τιμές των ακινήτων θα αρχίσουν να αυξάνονται σταδιακά κυρίως σε Ελληνικό, Αργυρούπολη, Γλυφάδα και Άλιμο, όταν πραγματικά αρχίσει να αποκτά μια πιο ολοκληρωμένη μορφή και τα έργα υλοποιούνται στους χρόνους που έχουν οριστεί». Η ραγδαία αύξηση «θα παρατηρηθεί στα ακίνητα που έχουν πρόσοψη στο παλιό αεροδρόμιο καθώς και σε οικόπεδα πλησίον του Μητροπολιτικού πάρκου».

Η Ηλιούπολη και η Αργυρούπολη θα έχουν τα σημαντικότερα οφέλη από τις όμορες περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων επενδύσεων στο παραλιακό μέτωπο. Πρόκειται για «περιοχές με πολύ πράσινο και πολλές πλατείες κατάλληλες για οικογένειες με τις τιμές των προς πώληση ακινήτων να διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα ενώ ταυτόχρονα για πρόσβαση στις παραλίες της Αττικής μέσω της Λ. Βουλιαγμένης χρειάζονται 10-15 λεπτά».

Ανασταλτικός παράγοντας στη προοπτική της Ηλιούπολης – Αργυρούπολης «μπορεί να αποτελέσει το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση των έργων στο Ελληνικό, από 60.000 οχήματα την ημέρα που διασχίζουν τους δρόμους των άνωθεν περιοχών , οι μελέτες καταγράφουν ραγδαία αύξηση που αγγίζει τις 600.000 οχήματα / ημέρα με ότι επιπτώσεις μπορεί να σημαίνει αυτή η ραγδαία αύξηση της κυκλοφορίας». Μια λύση θα ήταν η αστική σήραγγα Υμηττού που θα συνδέει τον Καρέα με την Λεωφ. Βουλιαγμένης, αλλά πρόκειται για έργο που βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά.



πηγή: euro2day.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!