Αύξηση τζίρου αναμένει το β΄ εξάμηνο ο κλάδος των σούπερ μάρκετ

Αισιόδοξα για τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ το δεύτερο εξάμηνο του 2019 εμφανίζονται τα στελέχη του κλάδου, με το επίπεδο αισιοδοξίας να είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί την τελευταία τετραετία. Την ίδια ώρα, πάντως, το αβέβαιο περιβάλλον παραμένει το κυριότερο πρόβλημα στον κλάδο και ακολουθεί η χαμηλή κερδοφορία, η οποία σχετίζεται κατά βάση με το υψηλό επίπεδο προωθητικών ενεργειών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του υψηλού ανταγωνισμού μεταξύ προμηθευτών, αλλά και μεταξύ λιανεμπόρων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κυλιόμενη εξαμηνιαία έρευνα τάσεων στον κλάδο των σούπερ μάρκετ που διενεργεί το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το 58% εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν ανοδικά, έναντι 52% στην έρευνα του Ιανουαρίου. H αύξηση πωλήσεων που αναμένεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 είναι μεσοσταθμικά 1,5% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Με βάση τις απαντήσεις των στελεχών, τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι το αβέβαιο περιβάλλον (61%), η χαμηλή κερδοφορία (41%) και το υψηλό κόστος λειτουργίας (5%).

Οι κυριότερες προτεραιότητες που έχει ο κλάδος των σούπερ μάρκετ είναι η ενίσχυση των πωλήσεων (61%), η καινοτομία σε διαδικασίες, υπηρεσίες και προϊόντα (49%) και η μείωση του κόστους λειτουργίας (36%). Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικά σε υψηλή θέση, στην τέταρτη, βρίσκεται ως προτεραιότητα με ποσοστό 26% η αξιοποίηση των δεδομένων (data analytics) που προκύπτουν κυρίως από την ύπαρξη προγραμμάτων επιβράβευσης των πιστών πελατών και τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ. Η υψηλή ιεράρχηση της αξιοποίησης δεδομένων δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι ολοένα και περισσότερο ο εν λόγω κλάδος αντιλαμβάνεται τη δύναμη που αυτά έχουν στην κατεύθυνση των εξατομικευμένων προσφορών και όχι μόνο.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας, το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αυτή παρέμεινε αμετάβλητη, το 15% ότι επιδεινώθηκε, ενώ το υπόλοιπο 28% θεωρεί ότι βελτιώθηκε. Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και των προσδοκιών αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι τα στελέχη του κλάδου αναμένουν ότι θα κεφαλαιοποιηθούν σε τζίρο και κέρδη οι εξαγορές και συγχωνεύσεις των τελευταίων ετών. Καθοριστικό ρόλο, εξάλλου, διαδραματίζει η ύπαρξη ευνοϊκού κλίματος συνολικά στην αγορά.

kathimerini.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!