Ανατροπές στον ελληνικό τουρισμό από τη κλιματική αλλαγή

Μεγάλες ανατροπές στον ελληνικό τουρισμό (και τον μεσογειακό γενικότερα) δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της θερμοκρασίας και μάλιστα νωρίτερα μέσα στο χρόνο και με περισσότερη διάρκεια, θα φέρει αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης του καλύτερου οικονομικού «προϊόντος» της χώρας.

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου, κάθε δεκαετία που περνά, αυξάνεται στην Ελλάδα ο αριθμός των πολύ ζεστών ημερών και παράλληλα μειώνεται ο αριθμός των πολύ κρύων βραδιών μέσα στη χρονιά, κάτι που έχει επιπτώσεις στην υγεία και στην ευεξία των κατοίκων της Ελλάδας.

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των «ζεστών ημερών» (ημέρες που κάποιος αισθάνεται δυσφορία λόγω της ζέστης), με μέσο ρυθμό πέντε πρόσθετων ημερών ανά δεκαετία. Οι μεγαλύτερες τάσεις αύξησης εμφανίζονται στη δυτική και στη βόρεια Ελλάδα.

Στα Ιωάννινα, για παράδειγμα, οι «ζεστές ημέρες» αυξάνονται με ρυθμό έξι ημερών ανά δεκαετία. Στην έτσι κι αλλιώς ζέστη Λάρισα και γενικότερα τη Θεσσαλία, ο ρυθμός αύξησης φτάνει τις τέσσερις ημέρες ανά δεκαετία, όσο και στην Αττική. Αρκετά μικρότεροι είναι οι ρυθμοί αύξησης στην Κρήτη και τη Ρόδο (δύο και τρεις μέρες αντίστοιχα), γεγονός που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στην ευεργετική δράση των εποχιακών ανέμων βορείων διευθύνσεων (μελτέμι).

Από την άλλη, στην Ελλάδα καταγράφεται σημαντική μείωση του αριθμού των «κρύων νυχτών» (νύκτες που κάποιος αισθάνεται δροσιά/κρύο) με μέσο ρυθμό επτά νυχτών ανά δεκαετία. Με άλλα λόγια, οι νύχτες στην Ελλάδα γίνονται πιο ζεστές, περιορίζοντας σημαντικά τα χρονικά διαστήματα, στα οποία κάποιος μπορεί να ανακουφιστεί από την αίσθηση της ζέστης, ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα.

Οι μεγαλύτερες τάσεις μείωσης αφορούν τη νότια Ελλάδα. Στη Ρόδο και την Κρήτη, για παράδειγμα, οι «κρύες νύχτες» ελαττώνονται με ρυθμό δέκα και εννέα ανά δεκαετία αντίστοιχα. Στην Αττική η μείωση τους είναι οκτώ μέρες ανά δεκαετία, έναντι πέντε της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δείχνουν ότι γενικότερα το θερμικό βιοκλίμα της Μεσογείου -όχι μόνο της Ελλάδας- υπέστη σημαντική θέρμανση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι τις επόμενες δεκαετίες και στην Ελλάδα το καλοκαίρι θα είναι ανυπόφορο, με περισσότερες ημέρες καύσωνα, ειδικά σε ορισμένες περιοχές.

Αυτό σημαίνει ότι ο τουρισμός θα ξεκινά νωρίτερα κι ενδεχομένως να μειώνεται τις ημέρες που είναι ιδιαίτερα θερμές.

Όμως, λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και των κλιματικών συνθηκών, η επίδραση από τις θερμές ζώνες της χρονιάς είναι μικρότερες από άλλες περιοχές της Μεσογείου.

Για παράδειγμα η κατάσταση θα γίνει πιο ανυπόφορη στην Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Τουρκία (χώρες ανταγωνιστικές) απ’ ότι στην Ελλάδα.

Από την άλλη, περιοχές όπως η Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία (επίσης ανταγωνιστικές αγορές) μπορεί να έχουν καλύτερες συνθήκες για τον τουρισμό. 
 
ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!