Στην 72η θέση της Google Scholar το ΕΚΠΑ

Ανάμεσα σε 5011 πανεπιστήμια, το ΕΚΠΑ κατέλαβε την 10η θέση στην Ευρώπη και την 72η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η λίστα «Top Universities by Top Google Scholar Citations» δημοσιεύτηκε στις αρχές Ιουλίου και, πέραν του ΕΚΠΑ, περιλαμβάνει 30 ελληνικά πανεπιστήμια και φορείς εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το ΕΚΠΑ μπήκε στη λίστα των 300 διεθνών πανεπιστημίων με τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική επίδραση.

Σύμφωνα με την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, την πεντάδα των καλύτερων ελληνικών Πανεπιστημίων συμπληρώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην θέση 334 με 651.553 ετεροαναφορές, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 390 με 554.502 ετεροαναφορές, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 415 με 517.362 ετεροαναφορές, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 456 με 463.321 ετεροαναφορές.

Πώς «χτίζεται» η κατάταξη των πανεπιστημίων για το Google Scholar

Η συγκεκριμένη κατάταξη συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations) του ερευνητικού έργου των καθηγητών και ερευνητών των Ιδρυμάτων. Αυτές οι αναφορές – παραπομπές καταχωρίζονται στην πλατφόρμα Google Scholar και για το 2019 η διαδικασία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 29 – 30 Ιουνίου.

Ο αριθμός ετεροαναφορών -για παράδειγμα, των επιστημονικών άρθρων των καθηγητών- και κατά συνέπεια η θέση κάθε Πανεπιστημίου υπολογίζεται από το άθροισμα των ετεροαναφορών των πρώτων 100 προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών του Πανεπιστημίου μείον τις ετεροαναφορές των πέντε πρώτων προφίλ.

Ουσιαστικά, η κατάταξη των πανεπιστημίων της Google Scholar βασίζεται στον αριθμό των αναφορών του ονόματος του εκάστοτε καθηγητή και του έργου του έχουν γίνει σε άρθρα και έρευνες άλλων συγγραφέων και καθηγητών άλλων Πανεπιστημίων.

kerdos.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!