Πάνω από €20.000/τ.μ. οι βίλες σε Μύκονο και Σαντορίνη

Την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές στους δημοφιλείς προορισμούς των Κυκλάδων σημειώνοντας νέα αύξηση στις τιμές πωλήσεις σύμφωνα με το Παρατηρητήριο τιμών της GEOAXIS για το 1ο εξάμηνο του 2019 για αγορά β’ κατοικίας στην Ελλάδα.

Η έρευνα πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε 5 περιοχές-δημοφιλείς προορισμούς των Κυκλάδων σε Μύκονο Πάρο Σαντορίνη Κύθνο και Κέα με συλλογή στοιχείων μέσω αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2019. Τα ακίνητα που εξετάζονται αποτελούν απολύτως τυπικές μονοκατοικίες που είναι νέες σε ηλικία και δεν ωφελούνται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κατασκευής και τοποθεσίας (πχ αναβαθμισμένης αρχιτεκτονικής ακίνητα, ιδιαίτερης θέσης κλπ).

Αναλυτικότερα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν η Σαντορίνη (2,45%, από 1.774 σε 1.818euro/τμ), η Κέα / Τζιά (2,06% από 1.629 σε 1.663 euro/τμ), η Μύκονος (1,98%, από 2.148 σε 2.191euro/τμ) ενώ έπεται η Πάρος (1,36% από 1.772 σε 1.796euro/τμ) και η Κύθνος (1,17% από 1.326 σε 1.342euro/τμ).

Παραθεριστικά ακίνητα ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων

Και στα πέντε νησιά της μελέτης υπάρχουν περιοχές / θέσεις ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων (prime locations) και ακίνητα μοναδικής αρχιτεκτονικής για τα οποία οι ζητούμενες τιμές καταγράφονται σε εξαιρετικά υψηλότερα επίπεδα από αυτά της μελέτης.

Για παράδειγμα, στην Μύκονο σε περιοχές όπως Φτελιά, Ψαρρού, Πάνορμος καθώς και η περιοχή άνωθεν της παραλίας Super Paradise κ.λπ καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης μονοκατοικιών μεπαροχές (πισίνα, bbq κ.λπ.) που μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 22.800 ευρώ/ τ.μ., ενώ στη Σαντορίνη σε περιοχές όπως το Ημεροβίγλι και η Οία με την εντυπωσιακή θέα που προσφέρουν στην Καλντέρα καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης που φτάνουν τα 20.300 ευρώ / τ.μ. Ανάλογα, στην Πάρο καταγράφονται ζητούμενες τιμές που φτάνουν τα 11.600 ευρώ / τ.μ. ενώ στην Κύθνο και στην Κέα, κυρίως λόγω της πολύ κοντινής απόστασης από το λεκανοπέδιο, καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές μέχρι και 10.000 ευρώ /τ.μ..

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για πολυτελείς κατοικίες στα πέντε νησιά μελέτης για το πρώτο εξάμηνο του 2019, η Μύκονος εξακολουθεί να καταγράφει τον υψηλότερο μέσο όρο αξίας με 13.269 ευρώ/τμ. Ακολουθεί η Σαντορίνη με 11.496 ευρώ / τ.μ. και η Πάρος με 8.054 ευρώ / τ.μ. Χαμηλότερα βρίσκεται η Τζιά με 5.411 ευρώ/ τ.μ. και η Κύθνος με 3.601 ευρώ / τ.μ..

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαφορά που καταγράφεται στις τιμές ζήτησης μεταξύ των μέσων όρων πολυτελών και τυπικών κατοικιών (σ.σ. η ψαλίδα είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν πρόκειται για τις μοναδικές πολυτελείς κατοικίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά). Έτσι, στην Μύκονο μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 6,1 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, στην Σαντορίνη 6,3 φορές, στην Πάρο 4,5 φορές, στην Κύθνο 2,7 φορές και στην Κέα 3,3 φορές.

Η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμάται ότι καταλαμβάνει περίπου το 10-15% της συνολικής πίτας και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες.Σύμφωνα με τη GEOAXIS οι αυξητικές τάσεις θα συνεχιστούν για ολόκληρο το 2019- 2020 όσο τα σημάδια ανόδου του τουριστικού ρεύματος εξακολουθούν και είναι ισχυρά και η χώρα σταθεροποιεί την οικονομία της περαιτέρω. «Το ενδιαφέρον για αγορά παραθεριστικής κατοικίας θα εξακολουθήσει να προέρχεται στην πλειοψηφία από αλλοδαπούς και να αφορά σε ακίνητα υψηλών προδιαγραφών. Η Μύκονος και η Σαντορίνη θα συνεχίσουν να αποτελούν τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς και να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ μικρότερα και χαμηλότερης τουριστικής ανάπτυξης νησιά πιθανά να πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια (π.χ. Μήλος, Σέριφος)», επισημαίνει η μελέτη της GEOAXIS. Νέες αναπτύξεις αναμένεται να αφορούν σταδιακά και σε μέσου επιπέδου τυπικές κατοικίες που στόχο έχουν την στέγαση εργαζομένων.

ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!