Οι 10 χώρες που κυριαρχούν στην παγκόσμια παραγωγή ορυκτών καυσίμων

Παρά την ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά την τελευταία δεκαετία, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να κυριαρχούν στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας - καλύπτοντας το 85% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών το 2018, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη ανάλυση των στατιστικών της παγκόσμιας ενέργειας της BP.

Από πού προέρχονται όλοι αυτοί οι υδρογονάνθρακες; Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία είναι το σίγουρο, αλλά υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες από την εταιρεία 911 Metallurgist, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από περισσότερες από δώδεκα πηγές, για να δημιουργήσει διαδραστικούς χάρτες που δείχνουν ποιες χώρες παράγουν σήμερα τo περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Παρατηρώντας την κατάταξη, προέκυψαν ορισμένες εκπλήξεις σε κάθε κατηγορία.

Πετρέλαιο
View

Οι ΗΠΑ ήταν ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως. Η μεγαλύτερη έκπληξη για κάποιους μπορεί να είναι ότι η Κίνα ήταν ένας από τους κορυφαίους 5 παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως, μπροστά από όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής πλην της Σαουδικής Αραβίας.

Φυσικό Αέριο
View
View

Οι ΗΠΑ ήταν στην πρώτη θέση και εδώ. Ο Καναδάς, η Κίνα και η Νορβηγία ήταν στις χώρες της πρώτης δεκάδας.

Άνθρακας
View
View


Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 46% της παγκόσμιας παραγωγής το 2018. Νομίζω ότι η μεγαλύτερη έκπληξη στο Top 10 είναι η παρουσία της Γερμανίας, η οποία θεωρείται ευρέως ότι είναι μία από τις πιο "πράσινες" χώρες του κόσμου.

Συνολική παραγωγή ορυκτών καυσίμων
View
View


Δεν πρέπει να αποτελεί τεράστια έκπληξη, δεδομένης της κορυφαίας τους θέσης τόσο στην παραγωγή πετρελαίου όσο και στο φυσικό αέριο, ότι οι ΗΠΑ πήραν την πρώτη θέση συνολικά. Η Ρωσία στη δεύτερη θέση δεν ήταν επίσης έκπληξη, αλλά το Ιράν στην τρίτη θέση θα αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς. Μπορεί επίσης να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής τέθηκαν εκτός της κορυφαίας δεκάδας αλλά και ότι χώρες όπως ο Καναδάς, η Κίνα, η Νορβηγία και η Αυστραλία ήταν όλες στο Top 10. Η Νορβηγία είναι ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη, καθώς κατάφερε να πιάσει την κορυφαία δεκάδα μόνο σε μια κατηγορία, καταλαμβάνοντας την 7η θέση στην παραγωγή φυσικού αερίου.

Του Robert Rapier
capital.gr/forbes

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!