Π.Παλαιολόγος (Hotel Brain): Τα ξενοδοχεία θα αλλάξουν χέρια

Στις τεκτονικές αλλαγές με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο ξενοδοχειακός κλάδος όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης, αλλά και της έλευσης του διαδικτύου αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια πάνελ ομιλητών στην έκθεση Arexpo για την αγορά ακινήτων ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hotel Brain Πάνος Παλαιολόγος. Στην αγορά ξενοδοχείων, όπως είπε, κεφαλαιώδους σημασίας ρόλο παίζει ο operator και κατ’ επέκταση το ύψος των παραγόμενων ταμειακών ροών. Γι’ αυτό, όπως υποστήριξε, τα ξενοδοχεία και ιδίως όσα αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια, ανήκοντας (σημ.: όσα αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας) στα distressed assets.

"Τα χρόνια της κρίσης, οι επενδυτές επιδίωκαν, πραγματικά, να αγοράσουν πολύ φθηνά, ώστε όταν αλλάξει η καμπύλη της κρίσης να πουλήσουν πολύ ακριβότερα. Ευτυχώς αυτό δεν συνέβη” σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι σήμερα υπάρχει στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός θεσμικών επενδυτών, που θέτει στο επίκεντρο την υλοποίηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων, με βασικά χαρακτηριστικά την αλλαγή concept ενός ξενοδοχείου και την εμφάνιση λειτουργικών κερδών.

Ο κ. Παλαιολόγος ανέφερε ακόμη ότι πριν από την κρίση, υπήρξαν ξενοδοχεία που στηρίχθηκαν αποκλειστικά στον τραπεζικό δανεισμό και στις επιδοτήσεις, ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, οι μελέτες καταρτίζονταν με μοναδικό στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Το στρεβλό όμως, αυτό μοντέλο άλλαξε μετά την κρίση, ενώ ο ανταγωνισμός έγινε ακόμη πιο οξύς με την έλευση του διαδικτύου, που κατέστησε απαραίτητη "εκτός από το ποιοτικό σέρβις” την καθημερινή διαχείριση εσόδων (revenue managemet). "Από την είσοδο στην εποχή του διαδικτύου υπάρχουν δύο ξενοδοχεία. Αυτά που είναι στο έδαφος και αυτά που βρίσκονται στο διαδίκτυο" είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την τάση της μετασκευής παλαιών κτηρίων σε ξενοδοχεία ανέφερε ότι για να στεφθούν με επιτυχία αυτού του είδους τα εγχειρήματα απαιτείται ολοκληρωμένο business plan, καθώς πρόκειται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Όσον αφορά τη Hotel Brain, ο κ. Παλαιολόγος ανέφερε ότι σήμερα διαθέτει 50 ξενοδοχειακές μονάδες μισθωμένες σε όλη τη χώρα, ενώ το 2023 θα έχει 85 μισθωμένα ξενοδοχεία.

Επενδύσεις €4 δισ. την τελευταία διετία

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Algean Property, τα τελευταία δύο χρόνια τοποθετήθηκαν συνολικά 3,8 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων ή την ανακαίνιση υφιστάμενων ξενοδοχείων στην Ελλάδα, με το 41,3% του συνολικού κόστους να αντιπροσωπεύει επενδύσεις σε μονάδες τεσσάρων ή πέντε αστέρων.

Ξενοδοχεία

Από το 2013 έως το 2018, ο αριθμός των τεσσάρων και πέντε αστέρων ξενοδοχείων αυξήθηκε σημαντικά (+42,9%), σε αντίθεση με αυτά ενός, δύο ή τριών αστέρων που μειώθηκαν (-9,3%). Η ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού προϊόντος είναι απόρροια, σύμφωνα με την έρευνα, της εισόδου μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων όπως και της ενίσχυσης όσων, ήδη, λειτουργούν.

Στη χώρα μας λειτουργούν συνολικά 209 αλυσίδες ξενοδοχείων, με την Ελλάδα να κατατάσσεται 4η στη Ευρώπη, με τις τρεις πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία. Ο συνολικός ακόμη αριθμός ξενοδοχειακών μονάδων που ανήκουν σε αλυσίδες άγγιξε, το 2018, τις 730, αντιπροσωπεύει το 7,4% της συνολικής δυναμικότητας της χώρας, ενώ έχει αυξηθεί κατά 5%, σε σχέση με το 2017.


capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!