Βιώσιμη φιλοξενία: Οικολογικές τάσεις και συμβουλές για ξενοδοχεία

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ηγεσίας του Κέμπριτζ, ο τουρισμός ευθύνεται για περίπου 5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί κατά 130% έως το 2035. Στο μεταξύ, η International Tourism Partnership διαπίστωσε ότι προκειμένου ο ξενοδοχειακός κλάδος να ευθυγραμμιστεί με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για κάθε δωμάτιο ετησίως κατά 90% έως το 2050 (σε σύγκριση με την αρχική τιμή από το 2010).

Τρέχουσες τάσεις στη βιώσιμη φιλοξενία

Σύμφωνα με τον Δρ. Legrand, του οποίου η εξειδίκευση στη βιώσιμη φιλοξενία ήταν καθοριστική για τη δημιουργία αυτού του άρθρου, «Ένα μεγάλο τμήμα του τομέα της φιλοξενίας αρχίζει να συμμετέχει στην πρωτοφανή κινητοποίηση ανά την υφήλιο για τον μετριασμό των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αντιμετώπιση των πολυάριθμων κοινωνικών προκλήσεων του μέλλοντος.»

Ο Δρ. Legrand, φιλοξενούμενος αρχισυντάκτης της Επετηρίδας Ξενοδοχείων 2018 – Βιώσιμη Φιλοξενία και της Ειδικής Έκδοσης Επετηρίδας Ξενοδοχείων – Βιώσιμη Φιλοξενία 2020, επεσήμανε αρκετές κύριες οικολογικές τάσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, όπως:

Μείωση της σπατάλης τροφίμων Για παράδειγμα, καλλιεργώντας τρόφιμα επιτόπου, επιλέγοντας τρόφιμα τοπικής προέλευσης και μεταβάλλοντας τις κοινωνικές νόρμες, ώστε να διασφαλίζεται ότι η σπατάλη τροφίμων δεν θα θεωρείται πλέον αποδεκτή (Benjamin Lephilibert, HYB2018).

Ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού πέραν του δωματίου του ξενοδοχείου. Εκτός από το να ενθαρρύνουν τους πελάτες να είναι φειδωλοί με την κατανάλωση νερού και τη χρήση πετσετών, ορισμένα καταλύματα στρέφονται σε καινοτομίες, όπως οι ντουζιέρες που φιλτράρουν το νερό τους (Inge Huijbrechts, HYB2018).

Εξάλειψη του πλαστικού. Ένα βήμα πιο πάνω από την ανακύκλωση, η κατάργηση των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της τεράστιας ποσότητας αποβλήτων που προέρχονται από τη δημιουργία και των απόρριψη τέτοιων αντικειμένων. Μια καλή αφετηρία είναι η κατάργηση των πλαστικών μπουκαλιών νερού και των πλαστικών σακουλών (Jeanne Varney, HYB2020).

Εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή η «οικονομικά βιώσιμη μέθοδος» είναι αποτελεσματική και εφαρμόζεται εύκολα, για παράδειγμα ανασχεδιάζοντας την εμπειρία των πελατών, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι πελάτες να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους. Ένας τρόπος είναι η αντικατάσταση του μικρού ψυγείου και της καφετιέρας σε κάθε δωμάτιο με έναν κοινόχρηστο χώρο παροχών σε έναν ανοιχτό χώρο για τους πελάτες (Christopher Warren, HYB2020).

Δημιουργία ενός ξενοδοχείου χωρίς χαρτί. Είναι ένας στόχος που διευκολύνεται από τη χρήση ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης καταλυμάτων, το οποίο θα απλοποιήσει τις λειτουργίες και θα εξορθολογίσει την εμπειρία των πελατών, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές άνθρακα (Terence Ronson, HYB2018).

Ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στην αρχιτεκτονική του ξενοδοχείου. Στην κατασκευή νέων καταλυμάτων, υπάρχει μια προσέγγιση «τριών μηδενικών»: χρήση τοπικών υλικών κατασκευής και δεξιοτήτων (μηδενικά χιλιόμετρα), προτεραιότητα στην ενεργειακή διαχείριση και τις χαμηλότερες εκπομπές (μηδενικό διοξείδιο του άνθρακα) και εισαγωγή της διαχείρισης του κύκλου ζωής στη διαδικασία κατασκευής (μηδενικά απόβλητα) (Matteo Thun, HYB2020).

Στροφή σε οικολογικές λύσεις: θετική κίνηση για τον πλανήτη, θετική κίνηση και για την προσέλκυση των σημερινών (και αυριανών) πελατών των ξενοδοχείων
Πέρα από τον ευγενή στόχο της απαλλαγής από τον άνθρακα, υπάρχουν επίσης οικονομικοί παράγοντες και πτυχές που σχετίζονται με την προώθηση, οι οποίες οδηγούν τις τάσεις της βιομηχανίας προς τη βιωσιμότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει ότι έως το έτος 2020 θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ταξίδια οικολογικής έμπνευσης.

Η φιλικότητα προς το περιβάλλον εξελίσσεται από καλοδεχούμενο αγαθό που αποτελεί ξενοδοχειακή τάση σε αναγκαία προτεραιότητα για αυξανόμενο αριθμό περιβαλλοντικά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένων ταξιδιωτών.

Απόσπασμα από άρθρο του businessblog.trivago.com
Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ



Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!