διαΝΕΟσις: Το τρίπτυχο της ιρλανδικής επιτυχίας - Πώς πέτυχε την ανάκαμψη

Σε νέα της μελέτη η διαΝΕΟσις καταγράφει τους τρόπους με τους οποίους η Ιρλανδία κατόρθωσε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και να αποτελέσει σημαντικό προορισμό άμεσων ξένων επενδύσεων.

Συγκεκριμένα και κατά μέσο όρο, η Ιρλανδία προσελκύει 230 νέες ξένες επενδύσεις κάθε χρόνο, που δημιουργούν 10.000 θέσεις εργασίας. To 2017, οι επενδύσεις αυτές έφτασαν τα 59 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 είχαν εκτοξευθεί στα 167 δισ. και τα 3/4 των θέσεων εργασίας προορίζονται για εγχώριους εργαζόμενους. Σήμερα, , 1.400 εταιρείες άμεσων ξένων επενδύσεων έχουν την έδρα τους στην Ιρλανδία, απασχολώντας 229.057 εργαζομένους, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒ που επικαλείται η διαΝΕΟσις στην Ελλάδα οι αξιοσημείωτες ξένες επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι 145.

Η Ιρλανδία κατάφερε να προσελκύσει ξένους επενδυτές χάρη στη σταθερή και χαμηλή φορολογία των επιχειρήσεων (12,5%), τη νεαρή και μορφωμένη εργατική δύναμη (τo 2017 τέθηκε σε εφαρμογή ένα εθνικό πρόγραμμα για να κατακτήσει η Ιρλανδία την πρώτη θέση στα STEM -Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά- μέχρι το 2026), η συμμετοχή στην Ευρωζώνη και η λειτουργία της χώρας ως διαμεσολαβητικού κέντρου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρώπης. Από το 2010, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ιρλανδία (70% επί του συνόλου) και ακολουθούν οι ευρωπαϊκές χώρες (20%).

Στην ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας συνέβαλαν επίσης ο εξαγωγικός χαρακτήρας της χώρας, καθώς η Ιρλανδία εξάγει 80% όσων παράγει, η διασύνδεση της αγοράς εργασίας με τα πανεπιστήμια και την εκπαίδευση, αλλά και η πολιτική και κοινωνική συναίνεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

kerdos.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!