Η Ικαρία αυτονομείται ενεργειακά με τη δύναμη του νερού και του αέρα

Ο Ναέρας, το νέο υβριδικό ενεργειακό έργο ευελπιστεί να κάνει το νησί της μακροζωίας ενεργειακά αυτόνομο. Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο εγχείρημα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς είναι το ένα από τα δύο υβριδικά ενεργειακά έργα στην Ευρώπη που συνδυάζει την αιολική και υδραυλική ενέργεια.

«Έχοντας υπόψη ότι τα υβριδικά ενεργειακά συστήματα αποτελούν ίσως την πλέον ολοκληρωμένη μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ καθώς περιλαμβάνουν και την αποθήκευση μειώνοντας δραστικά τη στοχαστικότατα της αιολικής παραγωγής, το υβριδικό έργο της Ικαρίας αναδεικνύει τις δυνατότητες για τον ενεργειακό μετασχηματισμό των μη διασυνδεδεμένων νησιών, και καθορίζει τη δέσμευσή μας για την προστασία του περιβάλλοντος, πράγμα για το οποίο η ΔΕΗ είναι διατεθειμένη να διαθέσει τους μέγιστους δυνατούς πόρους. Έτσι τιμάμε την παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος με τον ουσιαστικότερο τρόπο, εκπέμποντας συνάμα τα ηχηρότερα μηνύματα αισιοδοξίας.» τόνισε στην επίσημη ομιλία των εγκαινίων ο Μάνος Παναγιωτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε.

Ο Ναέρας στην Ικαρία είναι ένα από τα δύο υβριδικά ενεργειακά έργα στην Ευρώπη που συνδυάζει την αιολική και την υδραυλική ενέργεια. Το έργο περιλαμβάνει ένα αιολικό πάρκο με 3 ανεμογεννήτριες των 900 κιλοβατόρων η καθεμία. Έναν μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό της Προσπέρας κι έναν δεύτερο της Κάτω Προσπέρας. Δύο δεξαμενές νερού χωρητικότητας 80.000 κυβικών μέτρων, αντλιοστάσιο με 12 αντλίες και κέντρα ενέργειας και κατανομής φορτίου.

Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου, στελέχη και εκπρόσωποι του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα και πλήθος Ικαριωτών.

Υπολογίζεται πως ο Ναέρας θα παράγει καθαρή ενέργεια 9,8 γιγαβατώρες ανά έτος ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου άγγιξε τα 50.000.000 ευρώ. Επενδύθηκαν ποσά της τάξης των €50.000.000. Κύριος σκοπός του έργου είναι η αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ικαρίας και η αντίστοιχη μείωση της ποσότητας συμβατικής ενέργειας που παράγεται από πετρέλαιο στον Τοπικό Σταθμό Παραγωγής στον Άγιο Κήρυκο.

Η επιτυχής λειτουργία του Έργου θα αποτελέσει οδηγό για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας μη διασυνδεδεμένων στο ηλεκτρικό σύστημα νησιών και νησιωτικών συμπλεγμάτων με χρήση αποκλειστικά ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής υπευθυνότητας της ΔΕΗ Α.Ε. και με δική της χρηματοδότηση πραγματοποιήθηκαν επίσης τα ακόλουθα έργα:

– Η κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτροδότησης Μέσης Τάσης για τον οικισμό Πέζι, κόστους περίπου €190.000.
– Η νέα Δημοτική Οδός, μήκους 7,2 χλμ., από τη διασταύρωση Γεμελίων – Βρακάδων προς την Προεσπέρα και μέχρι την Κάτω Προεσπέρα, κόστους περίπου €5.000.000 καθώς και
– Η ανακατασκευή του γεφυριού στην περιοχή Γεμελίων, κόστους €70.000.

startupper.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!