Τα... κλειδιά για το νέο "Εξοικονομώ Κατ' Οίκον"

Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ Κατ' Οίκον ". Με το πρόγραμμα θα επιδοτηθούν έως 60% (αν δεν έχουν παιδιά) ή 70% (αν έχουν προστατευόμενα μέλη) 25.000 νοικοκυριά τα οποία μπορούν και να να λάβουν άτοκο δάνειο για να προχωρήσουν οι οικοδομικές εργασίες των κατοικιών τους.

Σε γενικές γραμμές προϋποθέσεις συμμετοχής και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι ίδια με εκείνα που ίσχυσαν στον πρώτο κύκλο του «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον».

Τα εισοδηματικό κριτήριο φτάνει στα 80-85.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα, από 45-50.000 που ήταν στον προηγούμενο κύκλο.

Αυτή η κατηγορία θα δικαιούται άτοκο δάνειο και όχι επιχορήγηση. Το ανώτατο ποσό των δαπανών που θα χρηματοδοτηθεί θα παραμείνει στα 25.000 ευρώ, όπως στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και καταργηθεί το εισοδηματικό όριο. Υπενθυμίζεται πως -βάσει των περιουσιακών κριτηρίων- το ανώτατο μέγεθος κατοικίας, που θα καλύπτεται, είναι τα 250 τετραγωνικά μέτρα.

Τα περιουσιακά κριτήρια

Βάσει των περιουσιακών κριτηρίων, το ανώτατο μέγεθος κατοικίας που θα καλύπτεται θα είναι τα 250 τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο σημειώνεται ότι, τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του νέου «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» θα είναι ίδια με εκείνα που ίσχυσαν και στον πρώτο κύκλο του προγράμματος.

Οι δικαιούχοι- Οι προϋποθέσεις

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα " Εξοικονομώ Κατ' Οίκον " θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

-Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση ενεργειακού επιθεωρητή - η επιλογή γίνεται από μητρώο που θα συσταθεί -, ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες. Πριν από την υποβολή της αίτησης ο επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει εκδίδοντας το Α' Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

-Όσοι επιλεγούν για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα λήψης προκαταβολής, εφόσον έχουν πάρει δάνειο. Εκταμιεύεται το 70% του συνολικού ποσού. Εκείνοι που θα επιλέξουν να καλύψουν οι ίδιοι, με δικά τους κεφάλαια, τη διαφορά από το ποσό επιδότησης μέχρι το τελικό ύψος των δαπανών, μπορεί να τους δοθεί προκαταβολή.

-Οι επιλέξιμες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου).

-Θα πρέπει να είναι κύρια η κατοικία, να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερη της «Δ» και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

- Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα, που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία.

enikonomia.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!