Ποια μεγάλα έργα απορριμμάτων θα «τρέξουν» στη Θεσσαλία την προσεχή πενταετία

Σημαντικά έργα επεξεργασίας απορριμμάτων αναμένεται να εισέλθουν σε τροχιά υλοποίησης και τουλάχιστον για κάποια εξ αυτών -αν όλα εξελιχθούν ομαλά- λειτουργίας, κατά τη διάρκεια της νέας θητείας της Περιφερειακής Διοίκησης Θεσσαλίας. Οι νέες υποδομές που σχεδιάζονται βρίσκονται σε διαδικασία ωρίμανσης ήδη από το προηγούμενο διάστημα και η προσδοκίες πλέον επικεντρώνονται στην προετοιμασία και εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών που θα μας οδηγήσουν τελικά στην κατασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι ο επανεκλεγμένος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κος Κώστας Αγοραστός είχε προηγουμένως εγκρίνει την έκδοση Πρόσκλησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας για έργα απορριμμάτων, προϋπολογισμού 44,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στη Θεσσαλία προβλέπεται η ανάπτυξη τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, για την εξυπηρέτηση των αστικών συγκροτημάτων Καρδίτσας και Τρικάλων (Δυτική Θεσσαλία, έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ), της Λάρισας (έχει υπογραφεί μελέτη μεταξύ Περιφέρειας και του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων με 715 χιλ. ευρώ) και του Βόλου (Μαγνησίας), στις οποίες θα περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη μονάδων ανάκτησης βιοαποβλήτων.

Επιπλέον, μέσω της Πρόσκλησης δύναται να χρηματοδοτηθούν πράξεις που εντάσσονται στην Α’ Φάση Υλοποίησης του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Θεσσαλίας (ΠΕΣΔΑ) οι αφορούν στην επέκταση του ΧΥΤΑ Λάρισας (Κυψέλη 5), ώστε να είναι δυνατή η υποδοχή των υπολειμμάτων από τη μονάδα επεξεργασίας (μετατροπή σε ΧΥΤΥ) αλλά και η κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, όπως Ζαγοράς–Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Τρικάλων.

Η «ώριμη» ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλίας

Το πιο ώριμο έργο σε αυτή φάση είναι η Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στη Δυτική Θεσσαλία, η οποία έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό 31,3 εκατ. ευρώ.

Το έργο βρίσκεται σε πλήρη ωριμότητα μελετών και αδειοδοτήσεων με τη διαδικασία σύνταξης των Τευχών Δημοπράτησης για τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού να θεωρείται θέμα χρόνου.

Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 31.300.000 €, εκ του οποίου επιλέξιμη Δημόσια Δαπάνη είναι ποσό 25.240.000€ με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής και εθνικούς πόρους, ενώ προβλέπεται και Ιδιωτική Συμμετοχή ύψους 303.000 € που βαρύνει στον Κύριο του έργου. Δικαιούχος του Έργου είναι ο Δήμος Τρικκαίων και Κύριος και Φορέας Λειτουργίας είναι η Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας (Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.).

Η Μ.Ε.Α. θα κατασκευαστεί στη θέση «Ημερόκλημα Παλαιοσαμαρίνας» του Δήμου Τρικκαίων, όπου λειτουργεί σήμερα ο ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας, για την εξυπηρέτηση της «Διαχειριστικής Ενότητας Δυτικής Θεσσαλίας» που περιλαμβάνει τους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, στο σύνολό τους.

H συνολική ετήσια δυναμικότητα της ΜΕΑ ανέρχεται σε 45.453 τον/έτος σύμμεικτα Αστικά Στερεά Απόβλητα και 13.752 τον/έτος προδιαλεγμένα οργανικά βιοαπόβλητα και πράσινα.

Το έργο είναι το πρώτο μεγάλο έργο που προωθείται στη Θεσσαλία στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, ενώ συνεχίζεται η αξιολόγηση άλλων 2 έργων που υποβλήθηκαν στη σχετική Πρόσκληση (ΣΜΑ Τρικάλων και ΜΕΑ Περ/κής Ενότητας Μαγνησίας).

Τα έργα αυτά είναι άκρως σημαντικά τόσο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών όσο και του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας, η οποία διαθέτει πλούσια παρακαταθήκη σε περιβαλλοντικά έργα με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα -πανευρωπαϊκής εμβέλειας- την αναγέννηση της Λίμνης Κάρλας, που εγκαινιάστηκε το προηγούμενο Φθινόπωρο.

Φίλιππος Παναγόπουλος
ypodomes.com


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!