5 μαθήματα μάρκετινγκ για εταιρίες που επιθυμούν να επεκταθούν στην αφρικανική αγορά

Η Αφρική γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικός προορισμός για εξαγωγές και οι επιχειρήσεις αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη τις διάφορες εμπορικές ευκαιρίες που βρίσκονται στη διάθεσή τους. Οι κατάλληλοι επιχειρηματίες για αυτό το εγχείρημα, είναι οι φιλόδοξοι επιχειρηματίες, οι ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες και οι εταιρείες που θέλουν να ασχοληθούν με την πιο προσοδοφόρα αγορά του πλανήτη.


Συνολικά, η Αφρική αποτελείται από 54 χώρες, με περισσότερες από 1.500 γλώσσες και περίπου 1.2 δισεκατομμύρια πληθυσμό. Αυτό δείχνει πόσο τεράστια είναι η επιχειρηματική ευκαιρία, ειδικά όταν συνδυάζεται με το γεγονός ότι η μεσαία τάξη αναμένεται να φθάσει τα 1,1 δισεκατομμύρια πληθυσμού έως το 2060. Είναι επίσης η νεώτερη ήπειρος του κόσμου, με το 60% των Αφρικανών σε ηλικία κάτω των 25 ετών. Η Αφρική προσελκύει νέους επιχειρηματίες, με ταλέντο και αυτό προσθέτει στη ζωντανή και ενεργητική φύση των αφρικανικών αγορών.


Αλλά η επέκταση στην δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρο στον κόσμο δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωρίζουν τις προκλήσεις που συνεπάγονται, καθώς και τις λύσεις για τα εμπόδια που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν.

Η επιτυχία στην Αφρική απαιτεί μια βαθιά κατανόηση ενός μεγάλου αριθμού διαφορετικών αγορών και πολιτισμών. Αλλά πολύ συχνά οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων και οι έμποροι σφάλουν, καθώς κάνουν υποθέσεις σχετικά με το τι θα λειτουργήσει σε μια συγκεκριμένη αγορά με το να εφαρμόσουν ιδέες που λειτουργούν στο τοπικό τους επίπεδο. Τα αφρικανικά έθνη είναι μοναδικές οντότητες και οι εταιρείες που δεν κάνουν την κατάλληλη προετοιμασία και δεν κατανοούν τις πολιτισμικές αποχρώσεις αυτών των διαφόρων αγορών θα μπορούσαν εύκολα να επενδύσουν πόρους και να αποτύχουν. Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης με την αγορά της Αφρικής, κάποιος μαθαίνει τι είναι αυτό που κάνει τους εξαγωγείς να προσηλωθούν στις χώρες που απαρτίζουν αυτήν την απέραντη ήπειρο, πώς είναι η ζωή εκεί και πώς να αναπτύξουν μία επιτυχημένη στρατηγική εξαγωγών και ανάπτυξης.

Αυτά είναι τα πέντε κορυφαία μαθήματα μάρκετινγκ για τις εταιρείες που θέλουν να επεκταθούν στην αφρικανική αγορά: 
 

1. Πρέπει να σκεφτείτε σε παν-Αφρικανικό και τοπικό επίπεδο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εταιρείες πρέπει να αναπτύσσουν καμπάνιες σε παναφρικανικό επίπεδο, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει και ένα στοιχείο τοπικής προσαρμογής. Μην σφάλετε ότι η Αφρική είναι μία ενιαία αγορά ή ένα κράτος. Ένα δισεκατομμύριο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει εκεί, και παρόλα αυτά οι επιχειρήσεις που υπάρχουν στην Αφρική υιοθετούν συχνά μια στοιχειώδη προσέγγιση “One Size Fits All”.

Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα «στερεότυπο» για τον μέσο Αφρικανό και οι εταιρείες δεν πρέπει να υποθέτουν ότι κάτι που δουλεύει στη Νιγηρία θα αποδώσει και στην Κένυα ή στην Αιθιοπία. Εάν σκέφτεστε να επεκταθείτε στην αφρικανική αγορά, τότε μια τοπική νοοτροπία θα είναι καθοριστική για την επιτυχία σας. 
 
 

2. Τα αφρικανικά ακροατήρια μπορεί να είναι κυνικά και δύσπιστα

Το ζήτημα της εμπιστοσύνης είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουν οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην Αφρική. Οι εταιρείες πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να αποδείξουν ότι είναι αξιόπιστες, ειδικά αν παρέχουν υπηρεσίες/προϊόντα που βασίζονται σε προστιθέμενη αξία.

Η προστιθέμενη αξία που προσφέρουν ορισμένες εταιρίες, μπορεί να είναι θεμελιώδους σημασίας για τη βελτίωση της ζωής, ανταποκρινόμενοι στις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες. Οι διαφημίσεις αποτελούν ισχυρά κίνητρα σε αυτές τις αγορές, όπως και αλλού βέβαια, και οι μαρκετίστες των εταιρειών πρέπει να εξετάσουν πώς πραγματικά συνδέεται ένα κοινό με το μήνυμα τους. Ωστόσο, προκειμένου να υπάρξει αντίκτυπο με τους Αφρικανούς αγοραστές, οι εταιρείες πρέπει να εργαστούν σκληρά για να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και να αποδείξουν ότι προσθέτουν πραγματικά αξία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει συχνά τεράστιος σκεπτικισμός μεταξύ των Αφρικανών. 
 
 

3. Το κινητό είναι ένα βασικό κανάλι επικοινωνίας που πρέπει να εξετάσετε κατά την πραγματοποίηση μιας καμπάνιας στην Αφρική

Το κινητό τηλέφωνο είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους διαύλους επικοινωνίας στην Αφρική, με πρόσφατες έρευνες που αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των μοναδικών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας θα φτάσει τα 634 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Η διείσδυση των κινητών τηλεφώνων στην Κένυα έφτασε το 95,1%, ακολουθούμενη από τη Νιγηρία, η οποία έφτασε το 84% τον Μάρτιο του 2018.

Έχουμε δει δραματική αύξηση του αριθμού των ατόμων που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητών συσκευών. Έρευνες από το περασμένο έτος έδειξαν ότι στην Κένυα και τη Σενεγάλη, πάνω από το 25% των ανθρώπων έχουν κινητή ευρυζωνική συνδρομή, ενώ σε χώρες όπως η Τανζανία το κινητό γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό λόγω της αναξιόπιστης πρόσβασης στο Internet μέσω σταθερού δικτύου.

Παρατηρούμε πόσο χρήσιμο είναι το κινητό να στοχεύει το κοινό-στόχο μίας εταιρίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την εμπλοκή νεότερων ακροατηρίων. Όπως πάντα, ενώ το κινητό είναι σημαντικό, οι διαφορετικοί πολιτισμοί και οι χώρες έχουν διαφορετική σχέση με το κινητό, οπότε το κλειδί είναι να γίνουν αντιληπτές αυτές οι διαφορές. 
 
 

4. Η Αφρική είναι μία από τις πιο καινοτόμες περιοχές όσον αφορά στην τεχνολογία

Υπάρχει συχνά μια αντίληψη μεταξύ των δυτικών χωρών ότι η Αφρική είναι «πίσω» από άλλες πιο ανεπτυγμένες αγορές σε μια τεχνολογική προοπτική. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, τα αφρικανικά έθνη βρίσκονται πολύ μπροστά σε άλλα μέρη του κόσμου που θεωρούνται συνήθως πιο «ανεπτυγμένα».

Η Αφρική είναι στην πραγματικότητα η πατρίδα πολλών πρώτων τεχνολογιών παγκοσμίως. Για παράδειγμα, ο Νιγηριανός εφευρέτης Osh Agabi δημιούργησε μια συσκευή που ανιχνεύει εκρηκτικά και καρκινικά κύτταρα. Ενώ αυτό δεν είναι ένα χρήσιμο κομμάτι της τεχνολογίας για εταιρείες που επιθυμούν να αναπτύξουν μια στρατηγική εξαγωγών, δείχνει πώς η Αφρική σκέφτεται απίστευτα προς τα εμπρός όταν πρόκειται για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Η υποδομή της Αφρικής είναι τεχνολογικά προηγμένη και οι εταιρείες θα πρέπει να το λαμβάνουν υπόψη κατά το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση στην περιοχή. 
 
 

5. Όπως όλες οι αγορές, οι απλές καμπάνιες θα έχουν την καλύτερη δυνατή απήχηση

Οι εικόνες μιλούν δυνατά και γρηγορότερα από τις λέξεις - το 65% από εμάς μαθαίνουν καλύτερα με οπτικές μεθόδους, ενώ οι εικόνες επεξεργάζονται 60.000 φορές πιο γρήγορα από το κείμενο.

Ιδιαίτερα στην Αφρική, οι εταιρείες πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά για το πώς μια καμπάνια εφαρμόζεται οπτικά, κρατώντας απλή τη γλώσσα και τους μηχανισμούς της, ώστε να έχει πραγματικό αντίκτυπο και να επηρεάσει μια αλλαγή στη συμπεριφορά. Ένα πράγμα που έχει κοινό η Αφρική με όλες τις άλλες αγορές είναι ότι οι εκστρατείες που βασίζονται στη συμπεριφορική ψυχολογία, στην αληθινή εμπέδωση και σε μια σαφή ιδέα, είναι οι πιο αποτελεσματικές.

Θυμηθείτε λοιπόν, ότι πρέπει να έχετε εμπειρία ή να να βρείτε ανθρώπους που έχουν και γνωρίσουν πως να κινηθούν.

Η Αφρική είναι μια απίστευτα συναρπαστική περιοχή για να επεκταθεί μία εταιρεία και πολλές επιχειρήσεις αισθάνονται ήδη το εμπορικό όφελος της παρουσίας σε αυτήν την απέραντη ήπειρο. Αλλά το να κερδίσουμε ένα μερίδιο της αφρικανικής αγοράς είναι ένα έργο που πρέπει να διεξαχθεί με μεγάλη προσοχή και φροντίδα.

Πολύ συχνά, οι επιχειρήσεις κάνουν υποθέσεις σχετικά με το τι είδους στρατηγικές μάρκετινγκ θα λειτουργήσουν και δεν θα λειτουργήσουν σε μια αφρικανική αγορά. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να ενσωματώνονται στο τοπικό πλαίσιο και να κατανοούν τις πολιτισμικές αποχρώσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά. Μια ευρεία προσέγγιση θα καταλήξει σε σπατάλη πόρων παρά σε αποδοτική επένδυση. 
 
 
Γιάννης Κουρκουτάς
Exports to Africa Specialist, Olympia Electronics S.A.
epixeiro.gr  


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!