Βράβευση του ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Ηπείρου στο 3ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών

Ως το "Έργο του 2018" βραβεύτηκε η Μονάδα Απορριμμάτων της Ηπείρου, στα πλαίσια του 3ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών που συνδιοργανώνουν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το βραβείο είχε τρεις αποδέκτες, όλοι από τους οποίους συνέβαλαν τα μέγιστα στην υλοποίηση της νέας Μονάδας: τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ, Νίκο Μαντζούφα, τον Γενικό Διευθυντή της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιώργο Αγραφιώτη, καθώς και την Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος Ηπείρου, Τατιάνα Καλογιάννη.

Απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό πριν τη βράβευση, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μοσχοβής, ο οποίος παρέδωσε τα βραβεία, χαρακτήρισε τη νέα μονάδα ως ένα «έργο πολιτισμού», σχολιάζοντας ότι τέτοιου είδους υποδομές δείχνουν το δρόμο για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Στην αποτίμηση του έργου που παράχθηκε στην Ήπειρο προχώρησε η κα Καλογιάννη, σχολιάζοντας ότι έργα σαν κι αυτό, τονώνουν την αξία κάθε περιοχής, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι στην πάροδο των προηγούμενων 9 ετών, στα Ιωάννινα και την Ήπειρο προχώρησαν πολλά έργα μικρής, μεσαίας, μεγάλης και μεγαλύτερης κλίμακας με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση των απορριμμάτων.

Μεταξύ αυτών, όπως είπε, εκτός του νέου εργοστασίου, κατασκευάστηκαν 9 σταθμοί μεταφόρτωσης ενώ εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση τριών μονάδων κομποστοποίησης.

Μιλώντας, από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο κος Αγραφιώτης σχολίασε πως η βράβευση του έργου είναι ένα μήνυμα του τεχνικού κόσμου και της κοινωνίας πως η χώρα πρέπει «ξεκολλήσει από το μηδέν» στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της Νέας Μονάδας, εξήγησε πως αυτή αξιοποιεί τεχνολογίες αιχμής και φιλοδοξεί για τα επόμενα 30 χρόνια να καλύψει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τις ανάγκες της Περιφέρειας, με χαμηλό κόστος και ποιοτικές υπηρεσίες για τους πολίτες.

Τόνισε ότι το έργο παραδόθηκε στην ώρα του χάρη στην αξιέπαινη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του, χαρακτήρισε τα έργα ΣΔΙΤ «ένα μοναδικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, τα οποία οφείλουμε να κάνουμε ακόμη καλύτερα».

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, κος Νίκος Μαντζούφας, δανειζόμενος την φράση του κου Μοσχοβή, περιέγραψε τη νέα Μονάδα ως ένα έργο πολιτισμού και όχι ως μια παράπλευρη δραστηριότητα. Και από μεριάς του, εξήρε τη σχέση του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα κατά την υλοποίηση του έργου προσθέτοντας ότι αν και υπάρχουν προβλήματα, το ζητούμενο είναι αυτά να ξεπερνιούνται, σχολιάζοντας ότι μέρα με τη μέρα το πλαίσιο βελτιώνεται.

kerdos.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!