Τα 3 πράγματα που έκαναν οι γονείς του Bill Gates και τον οδήγησαν στην επιτυχία

Πολλοί παράγοντες συντέλεσαν για να γίνει ο Bill Gates αυτός που είναι σήμερα. Μέσα σε αυτούς, είναι και ο τρόπος με τον οποίο τον μεγάλωσαν οι γονείς του, Mary και William Sr. Gates. Ήταν και οι δύο αρκετά αντισυμβατικοί σε ό,τι αφορούσε στο μεγάλωμα του γιου τους. Τι έκαναν όμως και τον προετοίμασαν για την επιτυχία; Ο Gates αποκαλύπτει 3 ξεχωριστά πράγματα:

1.Του έμαθαν την έννοια και την αξία της προσφοράς

Η οικογένειά του, προσέφερε στο κοινωνικό σύνολο και έκανε φιλανθρωπίες. Το ίδιο ενθάρρυνε να κάνουν και τα παιδιά της. Η μητέρα του ήταν της άποψης πως “όλοι περιμένουν πολλά από εκείνον που έχει πολλά” και πως η προσφορά σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Έτσι, έμαθε στην οικογένειά της την αξία της προσφοράς, κάτι που ο Bill Gates ακολούθησε στη μετέπειτα ζωή του.

2.Του έδωσαν αρκετή ανεξαρτησία

Η πειθαρχία που θέλουν οι γονείς να έχει το παιδί τους και η αυτονομία που αναζητά εκείνο, είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Οι γονείς του Gates όμως, σε αντίθεση με τους περισσότερους, ήθελαν να δώσουν αρκετή ανεξαρτησία στο παιδί τους. Σύμφωνα μάλιστα με άρθρο της Wall Street Journal, τον έγραψαν σε ένα ιδιωτικό σχολείο που έδινε στους μαθητές του αρκετή ελευθερία. Εκεί ήταν που ο Gates ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τα computers. Στα 13 του χρόνια, οι γονείς του τον άφησαν να επισκεφθεί το University of Washington και να περάσει εκεί τη νύχτα του προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα computers του. Του επέτρεπαν επίσης να λείπει αρκετά συχνά από το σπίτι και να επισκέπτεται διάφορες πολιτείες της Αμερικής, καθώς και να κάνει ένα διάλειμμα από το σχολείο στην τρίτη Λυκείου για να δουλέψει ως προγραμματιστής στην Washington. Και όλα αυτά πριν αποφασίσει να εγκαταλείψει το Harvard University για να μετακομίσει στο New Mexico και να ιδρύσει τη Microsoft.

Όπως εξομολογείται στην Wall Street Journal ο πατέρας του, τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του θορυβήθηκαν με αυτή την απόφασή του, γιατί και οι δύο ήθελαν να αποφοιτήσει το παιδί τους από το πανεπιστήμιο. Ωστόσο, υποστήριξαν πολύ το γιο τους σε αυτή του την απόφαση, ο οποίος μάλιστα μετακόμισε την έδρα της εταιρείας πολύ κοντά στο σπίτι τους, στο Seattle.

3.Δεν τον έμαθαν να εγκαταλείπει όλα εκείνα στα οποία δεν ήταν και τόσο καλός

Όταν μεγαλώνεις ένα αρκετά έξυπνο παιδί που είναι άριστο σε πολλά πράγματα, είναι ίσως εύκολο να του επιτρέπεις να εγκαταλείπει όλα εκείνα στα οποία δεν είναι. Αυτό είναι κάτι που δεν έκαναν ποτέ οι γονείς του Gates. Το αντίθετο μάλιστα. Τον ενθάρρυναν να συνεχίσει την κολύμβηση, το soccer, το ποδόσφαιρο και το.. τρομπόνι, παρόλο που δεν ήταν και τόσο καλός σε όλα αυτά. Γιατί; Γιατί θεωρούσαν πολύ σημαντικό ότι έπρεπε να μάθουν στο παιδί τους ότι δεν χρειάζεται να είναι καλός σε όλα και ότι η αποτυχία είναι κάτι πολύ φυσιολογικό.

“Τότε θεωρούσα ότι δεν έχουν κανένα νόημα όλα αυτά” λέει σε συνέντευξή του στο Fortune ο Bill Gates “όμως όλα αυτά με οδήγησαν σε σημαντικές ευκαιρίες, με έκαναν να συνειδητοποιήσω πως δεν ήμουν καλός σε αρκετά πράγματα και με έμαθαν να μην ασχολούμαι μόνο με όσα με έκαναν να αισθάνομαι άνετα. Ήταν ένα τρομερό μάθημα που μου έδωσαν οι γονείς μου και το αστείο είναι πως σήμερα λατρεύω πολλές από αυτές τις δραστηριότητες”.

Thriveglobal.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!