Κορυφώνεται η σύγκρουση για τον έλεγχο της Euromedica

Φουντώνει η μάχη για τον έλεγχο της Euromedica, με τα δύο "στρατόπεδα" να έχουν προχωρήσει ήδη στη χάραξη της στρατηγικής τους και τις πρώτες τους κινήσεις.

Το Σάββατο, 8 Ιουνίου, έχει προγραμματιστεί έκτακτη γενική συνέλευση έπειτα από αίτημα µειοψηφούντων µετόχων, με αντικείμενο την ανάκληση των µελών του διοικητικού συμβουλίου, την εκλογή νέου, καθώς και την εκλογή μελών της επιτροπής ελέγχου της εταιρείας. Το αίτημα έρχεται από το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Farallon Capital που κατέχει μειοψηφικό ποσοστό 17,5%, έχοντας εξαγοράσει στα τέλη του 2017 δάνεια της Euromedica ονομαστικής αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ. Το ίδιο, πριν περίπου δύο εβδομάδες, είχε αποστείλει εξώδικο προς το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης, ζητώντας τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, αφού μόλις μια ημέρα νωρίτερα, έχει αναγγελθεί από την παρούσα διοίκηση γενική συνέλευση, στην οποία καλεί τους μετόχους να αποφασίσουν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 60 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι καθήκοντα προέδρου του διοικητικού συμβουλίου στην Euromedica εκτελεί ο Νικόλαος Λιακουνάκος, γιος του βασικού μετόχου Θ. Λιακουνάκου. Εντούτοις, είναι αμφίβολο εάν θα πραγματοποιηθεί, καθώς αναμένεται παρέμβαση Farallon, που όπως προαναφέρθηκε κατέχει ποσοστό άνω του 5%.

Η σύγκρουση αναμένεται να είναι δριμεία, στη "σκιά" των συσσωρευμένων οφειλών, της έλλειψης ρευστότητας και της μη δημοσιοποίησης οικονομικών αποτελεσμάτων επί δύο έτη. Επί του τελευταίου η Euromedica κλήθηκε να απαντήσει σε επιστολή που έλαβε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γιατί έως σήμερα δεν έχει δημοσιεύσει τις εταιρικές και ενοποιημένες οικονομικές της καταστάσεις για την χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2017 και κατ’ επέκταση και τις εταιρικές και ενοποιημένες οικονομικές της καταστάσεις για την περίοδο που έληξε την 30η Ιουνίου 2018 (με καταληκτική ημερομηνία υποχρεωτικής δημοσίευσης την 30.09.2018) και την χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2018 (με καταληκτική ημερομηνία υποχρεωτικής δημοσίευσης την 30.04.2019).

Όπως ανέφερε η εισηγμένη, η μη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων οφείλεται στην καθυστέρηση λήψης απαντητικής/επιβεβαιωτικής επιστολής από σημαντικό πιστωτή θυγατρικής εταιρείας που επηρεάζει την ολοκλήρωση κατάρτισης. Επίσης πως η ελεγκτική εταιρεία τον περασμένο Ιούλιο επιφυλάχθηκε για την συνέχιση του ελέγχου και την χορήγηση της έκθεσης ελέγχου για τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2017 έως την εξόφληση των οφειλόμενων αμοιβών. Είναι οι ίδιοι λόγοι που η εισηγμένη είχε προβάλει και σε αντίστοιχο ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τον Αύγουστο του 2018.

Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα της τράπεζας Πειραιώς για υπαγωγή της Axon Holdings, συμφερόντων Θωμά Λιακουνάκου, σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, που ανοίγει το δρόμο για τη ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, όπου βασικό asset αποτελεί το 47,6% των μετοχών της Euromedica. Κατά το ρεπορτάζ, η πλευρά Λιακουνάκου φέρεται να έχει καταθέσει αίτηση ανάκλησης της απόφασης για την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου.

Β. Κουρλιμπίνη
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!