Έρχεται εντός Μαΐου νέα χαλάρωση των capital controls

Εντός Μαΐου ενδέχεται να υπάρξει νέα χαλάρωση των capital controls.

Το μέτρο θα αφορά στη μεταφορά κεφαλαίων επιχειρήσεων στο εξωτερικό καθώς και την διεύρυνση του πλαφόν μεταφοράς ποσών στο εξωτερικό από ιδιώτες.

Μέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα υπήρξε συζήτηση για το θέµα µεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Από τον Οκτώβριο του 2018 έχουν καταργηθεί οι περιορισµοί για αναλήψεις µετρητών στο εσωτερικό της χώρας. Μέχρι σήμερα είναι επιβεβλημένος ο περιορισµός στα 4.000 ευρώ το δίµηνο για τις µεταφορές ποσών στο εξωτερικό από ιδιώτες. Το συγκεκριμένο όριο αναμένεται να διευρυνθεί στα 5.000 µε 6.000 ευρώ το δίµηνο.

Η νέα χαλάρωση θα αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις που εισάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες από το εξωτερικό, προκειµένου να διευκολυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η δραστηριότητά τους.

Σύµφωνα µε όσα ισχύουν σήµερα, επιτρέπονται οι συναλλαγές νοµικών προσώπων ή επιτηδευµατιών προς το εξωτερικό έως το ποσό των 100.000 ευρώ ηµερησίως, µε την προσκόµιση των σχετικών παραστατικών και τιµολογίων στην τράπεζα, ενώ ο επιχειρηµατίας δηλώνει πως δεν έχει καταθέσει τα ίδια παραστατικά σε άλλη τράπεζα. Για ποσά άνω των 100.000 ευρώ η έγκριση δίνεται από επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος. Με τη νέα χαλάρωση οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από τις τράπεζες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι Τράπεζα της Ελλάδος και διοικήσεις των τραπεζών προσανατολίζονται σε ένα ή και περισσότερα βήματα πριν από την πλήρη άρση των capital controls, που αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου η χώρα να λάβει την επενδυτική διαβάθμιση. Μολονότι το χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη οριστεί, οι περισσότεροι το τοποθετούν αμέσως μετά τις εκλογές υπό τον φόβο να μη φύγουν κεφάλαια στο εξωτερικό προεκλογικά.

newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!