Το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ για την αγορά φυσικού αερίου της Ελλάδας επανέλαβε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο που διοργανώνει η Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία, σημείωσε ωστόσο ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα συμμετάσχει στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Τα ΕΛΠΕ κατέχουν ήδη το 35% τών μετοχών της ΔΕΠΑ και οι επιλογές που διανοίγονται είναι είτε η ενίσχυση της συμμετοχής, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας, είτε η αποχώρηση και δραστηριοποίηση στην αγορά του φυσικού αερίου μέσω άλλης οδού.
Η δραστηριοποίηση στην αγορά φυσικού αερίου αποτελεί μέρος της στρατηγικής για διαφοροποίηση του ομίλου η οποία όπως υπογράμμισε ο κ. Σιάμισιης είναι αναγκαία για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ο υψηλός βαθμός εξάρτησης από το πετρέλαιο και την ισοτιμία του δολαρίου που υπάρχει σήμερα και ο δεύτερος η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου το οποίο τις επόμενες δεκαετίες θα περιλαμβάνει περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο. Στον τομέα των ΑΠΕ όπως είπε ο κ. Σιάμισιης στόχος είναι ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος στα 400 μεγαβάτ τα επόμενα χρόνια.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το στέλεχος των ΕΛΠΕ έκανε λόγο για ανάγκη λήψης δύσκολων αποφάσεων, ενώ υπογράμμισε ότι οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί παραμένουν σήμερα στην αγορά λόγω της υποστήριξης των μετοχών τους. Ανέφερε ότι στη χώρα μας είμαστε καλοί στον σχεδιασμό αλλά πάσχουμε στην εφαρμογή ενώ σε ερώτηση σχετικά με την ΔΕΗ ανέφερε ότι η εταιρεία έχει προβληματικό προφίλ στην παραγωγή καθώς εξακολουθεί να στηρίζεται στο λιγνίτη ενώ τα σήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και αρκετές δεκαετίες έδειχναν την μεταστροφή προς το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές. Πρόσθεσε ότι η μη αποδοτική λειτουργία σε συνδυασμό με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημιουργεί πρόβλημα σε ολόκληρη την αγορά και ότι είναι ανάγκη να δοθεί σήμα πως το πρόβλημα θα διορθωθεί, αν και είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη.
Σε ερώτηση σχετικά με την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ (ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε χωρίς την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών) ο κ. Σιάμισιης εκτίμησε ότι υπήρχαν διαφορετικές προσδοκίες από την πλευρά των πωλητών και των αγοραστών, ενώ σημείωσε ότι ορισμένα από τα οφέλη που θα προέκυπταν για τα ΕΛΠΕ όμιλο από την ένταξη σε ένα μεγαλύτερο όμιλο, όπως η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, μπορεί να πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα από την πορεία της αποκρατικοποίησης.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ