Ο Καφηρέας αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας

Με μια «γενναία» επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, η Enel Green Power Hellas, η ελληνική θυγατρική του ιταλικού κολοσσού Enel Green Power, κατασκευάζει το μεγαλύτερο σύμπλεγμα έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε μέγεθος, ισχύ και πολυπλοκότητα, που έχουν ποτέ κατασκευαστεί στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το έργο παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας με εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Καφηρέα, στο Κάβο Ντόρο της Νότιας Εύβοιας. Το ακρωτήρι του Καφηρέα είναι κοντά στην Κάρυστο και για να το προσεγγίσει κανείς περνά μία μοναδική διαδρομή μεταξύ βουνού και θάλασσας. Εκεί βρίσκεται το όρος Οχη, όπου σύμφωνα με τον μύθο, έσμιξαν η Ήρα και ο Δίας αλλά και ο Καστανόλογγος, ένα δάσος γεμάτα άγριες υπεραιωνόβιες καστανιές που μοιάζουν με πραγματικά γλυπτά, φέρνοντας στο νου την εικόνα ενός απολιθωμένου δάσους.

H EGPΗ, υπό την εποπτεία των δασικών αρχών, ανέλαβε πολυετές έργο αναδάσωσης με στόχο την αναγέννηση του παλαιού καστανοδάσους στον Καστανόλογγο, στις πλαγιές του όρους Όχη. Η έκταση του έργου ανέρχεται συνολικά σε 628 στρέμματα, χρησιμοποιώντας ένα ενδημικό είδος καστανιάς και τα έργα αναδάσωσης αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 5-7 χρόνια.

Η εγκατάσταση αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 7 αιολικών πάρκων και θα παράγει 483 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο, δηλαδή θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 130.000 νοικοκυριών της Ελλάδας, δίνοντας την παραγόμενη ενέργεια στον ΔΑΠΕΕΠ, τον λειτουργό αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια.

«Η πραγματοποίηση των έργων στον Καφηρέα, σηματοδοτεί την δέσμευση της εταιρείας για την υλοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ στην Ελλάδα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες μέσω βιώσιμων δράσεων», δηλώνει στο newmoney.gr o Eπικεφαλής της Enel Green Power Hellas, Αριστοτέλης Χαντάβας (κάτω φωτογραφία).

Προς το σκοπό αυτό, η εταιρεία εφαρμόζει ένα σχέδιο επικεντρωμένο στην ενίσχυση του τοπικού τουρισμού, αξιοποιώντας τη φυσική, πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά του νησιού.

Η Enel Green Power Hellas διαθέτει και εκμεταλλεύεται 307 MW ανανεώσιμης ισχύος στην Ελλάδα, εκ των οποίων 200 MW αιολικής ενέργειας, 88 MW ηλιακής και 19 MW υδροηλεκτρικής ενέργειας. «Η μακρόχρονη παρουσία μας στην Ελλάδα από το 2008 καταδεικνύει την ισχυρή μας δέσμευση για τη χώρα, κυρίως μέσα σε δύσκολες περιόδους όπως αυτές που πέρασε η οικονομία της τα τελευταία δέκα χρόνια», τονίζει ο κύριος Χαντάβας.

Στην τελική ευθεία

Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια, εκατοντάδες μελέτες, γραφειοκρατικές και άλλου είδους εμπλοκές, όμως πλέον η ολοκλήρωση του έργου για τα αιολικά πάρκα του Καφηρέα, βρίσκεται στην τελική ευθεία αφού αναμένεται να μπει σε πλήρη λειτουργία μέσα στο 2019.

Δυστυχώς η Ελλάδα αποτελεί έναν μάλλον δύσκολο προορισμό για επενδύσεις, αφού το νομοθετικό πλαίσιο είναι δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό, παραδέχεται ο Επικεφάλης της Enel Green Power Hellas.

Σε γενικές γραμμές, οι επενδυτές προτιμούν να έχουν ένα σταθερό, απλό και ξεκάθαρο σύνολο κανόνων που να δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο για επαρκή απόδοση των επενδύσεών τους και συνολικά οφέλη για την οικονομία της χώρας, συμπληρώνει χαρακτηριστικά .

Επομένως, καλωσορίζουμε κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση αυτών των χαρακτηριστικών στο ελληνικό ενεργειακό πλαίσιο. Αυτές οι πρωτοβουλίες ενδέχεται να περιλαμβάνουν διμερή συμβόλαια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Παραγωγού - Καταναλωτή (PPAs) και μηχανισμούς αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (CRM) οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις νέες επενδύσεις, σύμφωνα με την εξειδίκευση και την εμπειρία μας παγκοσμίως, καταλήγει ο ίδιος.

Βιωσιμότητα

Η βιωσιμότητα είναι το επίκεντρο στη στρατηγική της Enel. Μια εταιρεία που ασκεί τις δραστηριότητές της με πραγματικά αειφόρο τρόπο μπορεί να αποφέρει μακροπρόθεσμη κοινή αξία για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της μεγιστοποίησης των αποδόσεων των μετόχων.

Ως εκ τούτου, σημειώνει ο κ. Χαντάβας, στοχεύουμε στην συμβολή της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, όπου η παραγωγή ενέργειας με μηδενικές εκπομπές μέσω των ανανεώσιμων πηγών πρέπει να συνδυάζεται με δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της κοινής αξίας που δημιουργούν οι δραστηριότητές μας, στοχεύοντας κυρίως στις τοπικές κοινωνίες.

Εκτός από την αφαίρεση του 3% των εσόδων των αιολικών πάρκων του Καφηρέα για την υποστήριξη του Δήμου που φιλοξενεί τα πάρκα σύμφωνα με τις νομικές απαιτήσεις, η εταιρεία εφάρμοσε κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών το μοντέλο του βιώσιμου εργοταξίου της Enel, με στόχο τη βελτίωση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων αυτού.

Ο όμιλος Enel

Παγκοσμίως, η Enel Green Power διαχειρίζεται πάνω από 43 GW αιολικών, ηλιακών, γεωθερμικών και υδροηλεκτρικών σταθμών στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία.

Η Enel Green Power είναι η επιχειρηματική γραμμή ανανεώσιμων πηγών της Enel, μιας πολυεθνικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας και ενός ηγετικού ολοκληρωμένου παίκτη στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Η όμιλος Enel διαχειρίζεται περίπου 90 GW παγκόσμιας παραγωγής και διανέμει ενέργεια σε περίπου 73 εκατομμύρια τελικούς χρήστες παγκοσμίως, την μεγαλύτερη πελατειακή βάση ανάμεσα στους Ευρωπαίους ομότιμους της.


newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!